Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

20. júl 2007

Prázdninové inšpirácie

Aj vy si lámete hlavu nad tým, ako pekne a zmysluplne stráviť ďalší dovolenkový, či prázdninový deň?

Nie pre každého človeka je leto iba synonymom preplneného kúpaliska a slnenia sa na deke. Vaši unudení školáci sa určite potešia, keď s nimi podniknete aj niečo iné a zaujímavé. Mnohé z miest, ktoré sme vybrali z relatívne blízkeho okolia určite poznáte. Budeme radi, ak vám ich nasledujúce riadky pripomenú a možno sa stanú aj inšpiráciou pre cieľ niektorého z  vašich budúcich výletov.

Na trase medzi Nitrou a Zlatými Moravcami odbočte na Tesárske Mlyňany, ktoré susedia s Vieskou nad Žitavou. Práve tu sa nachádza unikátne Arborétum – park s tisíckami druhov vzácnych rastlín, ktorý rozsahom svojej zbierky patrí medzi tie najväčšie v strednej Európe. Po nekonečnej spleti chodníkov a cestičiek môžete prejsť doslova celý svet počnúc krajinami vychádzajúceho slnka a v hustom severoamerickom lese končiac.

Z tohto fascinujúceho miesta vôní, tvarov a farieb, nad ktorým dominuje romantický Ambrózyho kaštieľ, to máte len na skok do Topoľčianok. Táto neveľká obec, nachádzajúca sa len pár kilometrov od Zlatých Moraviec, vám ponúka hneď niekoľko zaujímavých lákadiel. Ak patríte k milovníkom histórie určite neobídete tunajší zámok. Ten svojho času dokonca učaroval aj T. G. Masarykovi, ktorý si ho vybral za svoje letné prezidentské sídlo. Dnes tu môžete obdivovať bohatú zbierku historického nábytku a keramiky. Na príjemnú prechádzku, alebo malý rodinný piknik je ako stvorený neďaleký anglický park. Hovorí sa, že medzi tie najušľachtilejšie zvieratá patrí určite kôň. Ak sa o histórii jeho chovu a o najkrajších plemenách chcete dozvedieť viac, je tu pre vás Hipologické múzeum, ktoré je súčasťou Národného žrebčínu v Topoľčiankach.

Priamo v obci je odbočka na dedinku Lovce, neďaleko ktorej sa nachádza aj náš ďalší tip - Zubria obora, kde máte vzácnu možnosť pozorovať niekoľko jedincov tohto majestátneho chráneného živočícha. Nádych tajomnej histórie ukrývajú v sebe zrúcaniny hradov. Pri Nitre, za obcou Jelenec sa vypínajú pozostatky hradu Gýmeš (Jelenec). Zub času doteraz ponechal torzá jeho obvodového muriva, kamenné obruby okien aj niekdajších vstupov. Svoju neopakovateľnú atmosféru má aj zrúcanina Čachtického hradu neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Možno na jej polorozpadnutých hradbách uzriete aj ducha krvilačnej Alžbety Báthoryovej, ktorá tu údajne na prelome 16. a 17. storočia zavraždila vyše šesťsto mladých dievčat. V blízkosti tohto mesta sa na vysokom vápencovom brale týči aj hrad Beckov. Jeho sláva siaha až do dôb panovania Matúša Čáka. Povesť však hovorí, že hrad dal vybudovať pre svojho dvorného šaša Becka vojvoda Ctibor. Jeho dômyselný obranný systém sa nepodarilo zdolať ani samotným Turkom. Ešte dnes tu okrem krásneho výhľadu môžete obdivovať pozostatky hradných palácov, obytnú vežu, rozľahlé nádvorie, rekonštrukciu padacieho mostu, či delovú baštu.

Ak zamierite smerom na západ k obci Častá, už z diaľky vás upúta mohutný zachovaný hrad nad osadou Píla – Červený Kameň. Najmä vďaka rodu Pálffyovcov sa táto pôvodne strohá pevnosť premenila na priam rozprávkové panstvo. Vystavené exponáty vám sprostredkujú dokonalý pohľad na to, ako kedysi vyzeral skutočný hradný život. Dozviete sa, čo diktovala vtedajšia móda, uvidíte rozmanité historické zbrane, hradnú „apatieku“, zázračné benátske zrkadlá aj desiatky portrétov, ktoré sa na vás upriamene pozerajú z každého kúta. Súčasťou vystavených zbierok je aj pôvodný nábytok a barokové pozlátené sane z Hlohovského zámku. Svoje zvláštne čaro má aj nedávno sprístupnené, rozľahlé hradné podzemie a pre tých, ktorí sa neboja a obľubujú dobrodružstvo sú pripravené aj nočné prehliadky.

Výlet na Červený Kameň môžete spojiť aj s prehliadkou jaskyne Driny nachádzajúcej sa juhozápadne od  Smoleníc. Garantujeme vám, že horúčavu letných dní tu určite nepocítite. Odmenou za nenáročnú  túru vám bude aj pohľad na krásne jaskynné jazierka, či kvaple pripomínajúce slonie uši.

Pre záujemcov o rekreačnú rybačku, ktorí však nevlastnia rybársky lístok tu máme „návnadu“ v podobe rybníka Striebornica neďaleko Moravian nad Váhom pri Piešťanoch, kde sa vraj ukrývajú kapitálne kusy kaprov a pstruhov. Dobre zachytať si môžete aj v Bojnej na ceste z Topoľčian do Piešťan, kde vám chytenú rybu aj radi zaúdia, alebo pripravia.

Ak vás aspoň niektorá z našich prázdninových inšpirácií zaujala budeme radi. Určite máte aj vy svoje vlastné tipy na zaujímavý výlet, atrakciu, či podujatie. A práve diskusia k článku je tým správnym miestom, kde sa o ne môžete podeliť aj s ostatnými.