Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

4. júl 2007

Nevítaní podnájomníci

Netopier je vzácny chránený živočích. Čo však robiť v prípade, keď sa nasťahuje do vášho domu?

Na sklonku mája sme do redakcie dostali zaujímavý e-mail nasledujúceho znenia: „Mám na Vás prosbu. Na činžiaku na Koperníkovej ulici máme pod strechou netopiere, ktoré nám lietajú v noci do bytov a cez deň sa nám schovávajú po balkónoch. Množia sa asi dosť rýchlo, lebo je ich tu viac a viac. Nemôžeme mať v noci otvorené okná a ani nemôžeme v noci výjsť na balkón. Nevieme ako to máme riešiť a nevieme kde to máme nahlásiť. Poradíte nám???“

Keď nám pani Marianna Fabušová poslala aj fotografie (foto č. 1, 2) zachytávajúce nevítaných „podnájomníkov“ bolo zrejmé, že problém je vážny a títo ľudia skutočne potrebujú pomoc. Už niekoľkokrát sa obyvatelia panelového domu na Koperníkovej ulici v Hlohovci obracali na rôzne miestne úrady. Ich sťažnosťou sa však odmietli hlbšie zaoberať. Vzhľadom na to, že ide o chráneného živočícha, ktorého v prípade ohrozovania a rušenia obyvateľov môže vysťahovať iba osoba, ktorá má výnimku zo Zákona č. 543/ 2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny, môžeme do istej miery alibistický postoj úradníkov pochopiť. Tým sa však vzniknutý problém nerieši. A tak sme hľadali pomoc na inej adrese. Podarilo sa nám skontaktovať s Martinom Ceľuchom zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku (ďalej už len SON).

Ide o mimovládnu organizáciu, ktorej náplňou sú rôzne ochranárske a výskumné aktivity ako aj osvetová činnosť zaoberajúca sa netopiermi a ich biotopmi s celoslovenskou pôsobnosťou (www.netopiere.sk). Okrem iného sa na internetovej stránke združenia dozvedáme, že netopiere sú veľmi zaujímavé živočíchy, ktorým ľudia najmä pre ich „nočný spôsob života“ odjakživa prisudzovali rôzne tajuplné vlastnosti. Z dôvodu nevedomosti a nemalou zásluhou kinematografie a literatúry vznikli aj rôzne neopodstatnené fámy a obavy, ktoré majú za dôsledok aj to, že mnohí sa týchto tvorov neustále boja, či dokonca im ubližujú. U nás je doteraz známych 28 druhov týchto živočíchov, ktorí majú vývojovo najbližšie k primátom. Je to jediný cicavec so schopnosťou aktívneho letu a s jedinečnou vlastnosťou – echolokáciou. Veľmi dôležitým biotopom pre väčšinu netopierov je les. Tento živočích však využíva na svoje úkryty aj výtvory človeka. Okrem podkrovných priestorov starých stavieb, ako sú napríklad kostoly, osídľuje aj panelové domy. Aj podľa vyjadrení Martina Ceľucha ide o problém, s ktorým sa na SON najmä v posledných rokoch obracajú občania čoraz častejšie. Početné sťažnosti sa týkajú najmä zvukových prejavov netopierov, znečisťovania okien a vyveseného prádla trusom a močom, ale hlavne vletov týchto živočíchov do bytov.

Obdobné skúsenosti s netopiermi majú už zhruba desať rokov aj nájomníci panelového domu na Koperníkovej ulici. S niektorými z nich sme sa stretli v sobotu 23. júna tohto roku. Na  stretnutí, ktoré iniciovala naša redakcia sa zúčastnili aj členovia SON – Martin Ceľuch a Ivona Záhradníková.

Cieľom prvej návštevy bolo nielen zmapovať problémy tunajších nájomníkov, ale predovšetkým presnejšie lokalizovať samotný výskyt netopierov v zmienenom panelovom dome. Pre ďalší postup bolo dôležité aj zistenie, o aký konkrétny druh netopiera v tomto prípade ide. Vzhľadom na to, že dom je vyšpárovaný bolo evidentné, že netopiere sa budú zdržiavať výlučne v miestach pod strechou, príp. vo vetracích otvoroch. Martin urobil podrobnú obhliadku obvodu strechy tohto deväťposchodového domu a k ústiu jedného z úkrytov nainštaloval tzv. harfu – zariadenie, ktoré slúži na šetrný odchyt netopierov. Ďalším krokom bola identifikácia výskytu prostredníctvom ultrazvukového detektoru. Odborný detektoring, ktorý vyžaduje množstvo teoretických a praktických znalostí, umožňuje spoľahlivé určenie viacerých druhov netopierov. Martin s Ivonou sa zhodli na tom, že v tomto prípade ide o výskyt raniaka hrdzavého a vzácnejšieho druhu v panelových budovách – večernice malej. Pre ilustráciu vám prinášame aj záznam zachytených sociálnych zvukov raniaka hrdzavého, transformovaný do počuteľnej frekvencie:

Spolu s členmi SON sme v ten istý deň zavítali aj na ulicu Mateja Bela v Hlohovci. Tunajší nájomník – Ladislav Bučko, ktorý sa so združením skontaktoval osobne, má taktiež, spolu s ostatnými susedmi, nepríjemné skúsenosti s týmito živočíchmi. V porovnaní s prvým prípadom sa tento problém líši najmä v tom, že netopiere sa do bytov dostávajú vetracími šachtami. Túto skutočnosť nám potvrdil aj pán Bučko, ku ktorému sa netopier dostal priamo cez bytové jadro. Vzhľadom na to, že pri monitoringu bola zistená aj prítomnosť večernice malej, celý proces   vysťahovania netopierov sa odložil zhruba o niekoľko týždňov. Dôvodom tohto rozhodnutia bol fakt, že večernica malá má práve v tomto období mladé, ktoré žijú výlučne z materského mlieka a ešte neopúšťajú úkryt.

Ďalšie podrobnosti o konkrétnom riešení týchto problémov, s ktorými sa nám zdôverili obyvatelia Hlohovca, vám v spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov  prinesieme v niektorom z budúcich článkov nášho Magazínu.