Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

28. jún 2007

Malé manželské zločiny

Úspešná tragikomédia v podaní Marty Sládečkovej a Milana Lasicu.

Dramatické umenie je plné veľkých príbehov, pohnutých osudov, v ktorých suverénne dominuje láska. Cit, ktorý berie na seba podobu vášne, nehy aj tragédie. Cit, ktorý môže rovnako napĺňať šťastím ako zabíjať. Snáď by sme sa mohli domnievať, že na túto tému už bolo povedané všetko. Francúzsky dramatik Eric – Emmanuel Schmitt nás však presvedčil o opaku. Jeho „Malé manželské zločiny“ sú úplne novým pohľadom na súžitie dvoch ľudí.

Túto hru  u nás réžijne naštudoval Vladimír Strnisko a za jej hlavných protagonistov si vybral Martu Sládečkovú a Milana Lasicu. Úspešná premiéra sa konala 27. januára tohto roku na doskách Štúdia L & S a v Dome kultúry v Hlohovci ju mohli diváci vidieť v stredu - 27. júna.

Takmer pred vypredaným publikom predviedlo duo známych bratislavských hercov strhujúce divadelné predstavenie plné farbistých dialógov, vydarených gagov a životom odpozorovaného humoru. Napriek tomu, že táto svieža konverzačka predovšetkým rozosmiala, nemožno jej uprieť hĺbku, za ktorou sa ukrýva citlivá sondáž do intímnych zákutí ľudskej duše. On – apatický manžel a priemerný spisovateľ detektívok, ona - tak trochu životom unavená, prehliadaná manželka. Akoby cez kľúčovú dierku zvedavo nazeráme do obývačky bytu, kde sa odvíja ich tragikomický príbeh.

Pätnásť rokov trvajúce manželstvo sa dostáva do slepej uličky a zrazu je tu možnosť všetko zmeniť – Gillova strata pamäti. Líza sa ihneď chytá šance a snaží sa pretvoriť manžela na svoj obraz. Na svetlo tak vychádzajú lži a polopravdy, vyznania aj výčitky. Slová, ktoré neustále lavírujú medzi smiechom a slzami. Starnúca dvojica sa spomienkami snaží oprášiť vášeň uhasínajúceho vzťahu, ktorý každý kompenzuje po svojom. Gill v neperspektívnych spisovateľských ambíciách, Líza v alkohole. Zúfalstvo dvojice, ktoré môže skončiť aj vraždou. Zdanlivá bezvýchodiskovosť situácie dlhoročného vzťahu, ktorý môže skončiť aj tak, že pokračuje ďalej. Navzdory všetkému, len preto, že najpodstatnejšie stále pretrvalo. Žeby láska?

Foto: www.studios.sk