Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

22. jún 2007

Veterná smršť

Hlohovcom sa prehnala búrka sprevádzaná prudkým vetrom.

Včera – vo štvrtok 21. júna sa aj cez Hlohovec prehnala búrka sprevádzaná silným vetrom. Stalo sa tak krátko po šiestej hodine večer, po horúcom a dusnom dni, kedy teploty dosiahli až 35°C. Obloha náhle stmavla a vzápätí sa rozpútala nie príliš dlho trvajúca, ale o to intenzívnejšia veterná smršť. Za tento krátky čas si prírodný živel vypýtal pomerne veľkú daň aj v podobe škôd v Zámockej záhrade. Pohľad, ktorý sa nám naskytol v skorých ranných hodinách bol naozaj smutný. Na chodníkoch popadané poodlamované konáre, či celé časti stromov, na ktorých bolo možné vidieť nielen intenzitu včerajšieho vetra, ale aj stopy po spálení v dôsledku bleskov. Na niektorých miestach chodník nebolo možné ani prejsť. Konáre boli aj v nedávno čistenom zámockom jazierku, na chodníku pri studničke, v okolí detského ihriska, či priestranstva v blízkosti amfiteátra.

Podľa slov kapitána Bc. Ivana Lukačoviča bola noc na Hasičskej stanici v Hlohovci veľmi rušná. V teréne nepretržite od 18:30 do 22:15 hod. zasahovali tri výjazdové skupiny, nakoľko do služby boli privolaní aj další traja príslušníci hasičského zboru. Následky včerajšieho prudkého nárazového vetra si vyžiadali až 23 zásahov. „Chlapci mali naozaj čo robiť. Prvý zásah bol v Horných Zeleniciach a kedže situácia bola kritická, hasiči zasahovali doslova nepretržite bez toho, že by sa vracali na stanicu.“ Najčastejšie spôsobené problémy súviseli s cestnou komunikáciou, ktorej plynulý chod ohrozovali popadané stromy. Vítanou pomocou boli aj samotní účastníci cestnej premávky, ktorí hasičov priamo v teréne upozornili na rôzne miesta kolízií.

Na Železničnej ulici v Hlohovci padol strom na drôty elektrického vedenia. Hasiči v tomto prípade museli postupovať veľmi opatrne. Strom sa podarilo odstrániť  a pri zásahu nedošlo ani k výpadku elektrického prúdu. Vážnejší incident sa stal aj na Sládkovičovej ulici, kde búrka spôsobila poškodenie a následné zosunutie strešnej krytiny a krovu obytného objektu. Hasiči museli jednotlivé časti odstraňovať a strešnú konštrukciu popíliť, aby sa majiteľ mohol dostať do domu.

Napriek veľmi rušnej službe, podľa informácií kapitána Lukačoviča, k vážnejším zraneniam našťastie nedošlo. Ani on sám si počas svojej praxe nespomína na tak extrémne vysoký počet zásahov. Je pravdou, že v prípade hroziaceho rizika výkyvov počasia dostávajú naši hasiči avízo z Hydrometeorologického ústavu. Včerajšia noc bola aj pre nich prekvapením, ktoré ich však nezaskočilo.