V ostatných mesiacoch sa inšpektori nezamerali iba na cukrárne. Počas apríla a začiatkom mája preverovali aj reštaurácie, stánky s rýchlym občerstvením a podobné prevádzky verejného stravovania. Kontrolu podnietili neustále sa opakujúce kauzy v súvislosti s klamaním spotrebiteľa a vytváraním zdravotných rizík pri používaní živočíšnych potravín. Nedostatky zistili aj v Hlohovci. Výsledky kontroly aktuálne zverejnil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).
Hygienici si posvietili na vyše tisíc zariadení. Pochybenia odhalili v takmer 300 prevádzkach. Medzi najčastejšie prehrešky patrilo zamrazovanie mäsa dodávaného do zariadení v chladenom stave. Inšpektori odhalili aj skladovanie potravín po dátume spotreby.
Taktiež sa stretli s nedostatočnou prevádzkovou hygienou v podobe plesnivých stien, opadanej omietky či znečistených pracovných plôch. Spolu odobrali 133 vzoriek surového mäsa. Z mikrobiologického hľadiska nevyhovelo 6 z nich. Z toho v dvoch prípadoch i na prítomnosť Salmonella spp. Kontrolóri udelili vyše 200 blokových pokút v celkovej čiastke približujúcej sa k sume 11-tisíc eur.
Podľa oficiálnej správy ÚVZ SR, v Hlohovci zaznamenali pochybenia v dvoch prevádzkach. V Pizzerii San Diego na Ulici M. R. Štefánika inšpektori upozornili na nepredložený dodací list ku kuracím hlbokozmrazeným soleným prsiam pôvodom z Brazílie a dodaných spoločnosťou Bidwest. Taktiež im chýbal pokladničný doklad k vajciam zakúpeným v Metre.
Zariadeniu rýchleho občerstvenia U Simpsna na Železničnej ulici kontrolóri vytkli potraviny po dátume spotreby. Ďalej tu zaznamenali jaternice a vajcia neznámeho pôvodu, priestory neudržiavané v čistote a uviedli, že jeden pracovník je bez odbornej spôsobilosti.
Kompletnú správu z mimoriadnej kontroly nájdete TU.