V lete praskajú cukrárne vo švíkoch. Nie je predsa nič lepšie, ako sa počas horúcich dní osviežiť kopčekom lahodnej zmrzliny. Predaj mrazenej pochúťky a zákuskov má však i svoju odvrátenú stránku. Svedčia o tom najnovšie výsledky kontrol v cukrárňach. Tie na sklonku mája a začiatkom júna vykonali inšpektori všetkých regionálnych úradov verejného zdravotníctva na Slovensku. Najviac nedostatkov zistili práve v Trnavskom kraji. V Hlohovci odhalili pochybenia v troch prevádzkach.
Hygienici si posvietili najmä na odbornú spôsobilosť zamestnancov, pôvod tovaru či dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca. Taktiež sledovali manipuláciu so surovinami a dátumy spotreby, pričom overovali aj dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zamrazení. Celkovo preklepli 527 prevádzok. Pochybenia odhalili v 154 zariadeniach. Najlepšie obstál Košický kraj, kde zistili nedostatky iba v 9 prevádzkach. Naopak, najhoršie dopadol Trnavský región s problémami v 35 zariadeniach.
Medzi najčastejšie prehrešky patril predaj po dátume spotreby, prípadne po uplynutí minimálnej trvanlivosti. V niektorých zariadeniach nebolo možné overiť dobu predaja zmrzliny. Okrem iného sa vyskytli aj prípady slabej prevádzkovej hygieny. Kontrolóri odobrali vyše 600 vzoriek cukrárskych produktov a zmrzliny. Z výrobkov nevyhovelo 30 vzoriek. V 43 prípadoch pri zmrzline zistili prekročený počet koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae. Uložili spolu 107 blokových pokút v súhrnnej sume 4 390 eur. Najviac, až 32 sankcií s celkovou čiastkou 1 808 eur, udelili v Trnavskom kraji.
V Hlohovci našli pochybenia v 3 prevádzkach. V porovnaní s výsledkami v iných zariadeniach však išlo o menej závažné problémy. V Cukrárni Lagúna na Pribinovej ulici zamrazovali cukrárske produkty počas ich výroby. Na surovinách nebolo označenie v štátnom jazyku. Inšpektori tu ďalej vytkli skladovanie obalového materiálu mimo určených priestorov a chýbala im kompletná dokumentácia odbornej spôsobilosti.
S nedostatkom obišla i Cukráreň Lagúna na Námestí sv. Michala, kde pri cukrárskych výrobkoch nemali uvedené alergény a azofarbivá. Rovnaké označenie chýbalo i pre nebalenú zmrzlinu v Cukrárni Balkán na Pribinovej, kde taktiež nezaznamenávali teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach.
Správu z mimoriadnej kontroly nájdete TU.