Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

6. jún 2013

Prehnalo sa nad Hlohovcom tornádo?

Na oblohe sa objavil zvláštny úkaz. Podľa odborníka nejde na Slovensku o bežný jav.

Prehnalo sa nad Hlohovcom tornádo?

Včera sme dostali do redakcie zaujímavý podnet. Čitateľka zaslala fotografiu zvláštneho úkazu, ktorý zachytila na oblohe nad Hlohovcom. Záber bol nasnímaný ešte v nedeľu (2. júna) na nábreží Váhu.   

Útvar sa nazýva funnel cloud

„Na fotografii je lievikovitý útvar, ktorý sa nazýva funnel cloud, resp. niekedy aj tromba. Pretože tento útvar nedosiahol zemský povrch, nemôžeme hovoriť o tornáde,“ vyjadril sa Jozef Csaplár z centra predpovedí a výstrah Slovenského hydrometeorologického ústavu. Ako ďalej uvádza, takýto útvar zvyčajne vzniká pod búrkovým oblakom, keď sa vír s pôvodne horizontálne orientovanou osou otáčania stočí tak, že jeho os otáčania je vertikálna.

„V prípade že sa nejaký objekt dostane do spomenutého lievika, môže byť samozrejme poškodený,“ pokračuje. Miera poškodenia závisí od rýchlosti, akou vzduch rotuje v spomenutom lieviku. Vo väčšine prípadov sa však do neho nedostanú žiadne objekty ani vtáci, pretože je vysoko nad povrchom. Problém však nastane, ak sa lievik dotkne zemského povrchu. Vtedy už ide o tornádo a škody závisia okrem rýchlosti rotácie, hrúbky tornáda aj od toho, čo na zemskom povrchu zasiahne.

Nie sú bežným javom

Na našom území sa síce tornáda vyskytujú veľmi zriedkavo, ale predsa. „Spomínaný funnel cloud sa vyskytuje trochu častejšie než tornáda, ale ani tak nemôžeme tvrdiť, že sú bežným sprievodným javom búrkových oblakov na Slovensku,“ dodal odborník.