Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

22. apríl 2013

Michal Kálman: Nepodporujeme alkoholizmus, ale dobré víno!

Cech hostinských, vinárov a gastronómie vás pozýva na siedmy ročník podujatia Fraštacké putovanie za vínom. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte vínny pas na toto skvelé podujatie!

Michal Kálman: Nepodporujeme alkoholizmus, ale dobré víno!

Fraštacké putovanie za vínom si získalo ohlas nielen medzi laickou verejnosťou, ale aj odborníkmi. V sobotu 27. apríla sa uskutoční už siedmy ročník tohto podujatia. Viac o akcii, vystavovateľoch i dobrom víne nám porozprával jeden z usporiadateľov Michal Kálman.   

Historické pramene prezrádzajú, že Hlohovec, vinohradníctvo a vinárstvo mali k sebe odjakživa blízko. Ako je na tom región dnes?

Tradícia, o ktorej hovoríte, siaha stáročia dozadu. Jej rozmach vždy závisel nielen od klimatických, ale i politických a hospodárskych podmienok. Udržiavať sa ju snažili družstvá, ktoré svoje, väčšinou zmesné vína, prezentovali na rôznych folklórnych slávnostiach. Tieto zvyklosti sa na nejaký čas prerušili. Až začiatkom 90-tych rokov sa začala dostávať do popredia odrodová skladba viniča. Dnes možno povedať, že tradícia, čo sa týka vína a kultúry pitia tohto nápoja, sa opäť pomaly prebúdza. Verím, že i nemalou zásluhou takých podujatí, aké organizujeme aj my v Hlohovci.

Kto stál pri zrode Fraštackého putovania za vínom?

Akcia sa uchytila
Boli a stále sú to ľudia z Cechu hostinských, vinárov a gastronómie. Poznali sme obdobné podujatie z Trnavy, tak sme si povedali, prečo by sme niečo podobné neskúsili aj u nás. Vyšlo to a už prvý ročník akcie sa uchytil. Náš tím tvorí päť skalných členov v zložení Pavol Tutura, Michal Kálman, Denisa a Ladislav Černý a Vladimír Záleský. Podujatie pripravujeme už po siedmy raz.

V čom sa vaša akcia líši napríklad od Malokarpatskej vínnej cesty?

Filozofia a cieľ sú určite rovnaké. Zviditeľniť domácich vinárov a výsledky ich práce. Počas Malokarpatskej vínnej cesty však chodia návštevníci priamo k nim. Zaiste, i to má svoje čaro. My sa uberáme inou cestou a pozývame vinárov k nám. Tí sa potom prezentujú v prevádzkach, ktoré poskytujú na akciu svoje priestory a veľmi dobre s nami spolupracujú. 

Ako prijali podujatie Hlohovčania?

Propagujeme pekné vína
Tých ohlasov je veľa a musím povedať, že rôznych. Najmä v začiatkoch nás niektorí kritizovali. Vraj podporujeme alkoholizmus. Samozrejme, Fraštacké putovanie je o niečom inom. Ide o kultúrnu akciu, ktorej cieľom je propagovať vinárov a dostať pekné vína do povedomia verejnosti. Chceme, aby sa ľudia naučili poznávať, degustovať, porovnávať a aby sa o víne dozvedeli čo najviac práve od tých, ktorí ho vyrábajú. Doteraz sme nemali žiadny problém, konflikt, či nebodaj potýčku so zákonom.

Koľko vystavovateľov sa predstaví v Hlohovci tento rok?

Na siedmom ročníku sa odprezentuje štyridsať vinárov v dvadsiatich prevádzkach. Najviac sa ich sústredí na Vieche Jašter, kde bude okrem občerstvenia i hudobný program. Zaostávať však nebudú ani ostatní. Z domácich sa okrem Pavla Tuturu predstavia i Ladislav Černý, Ľuboš Richter, Richard Soják či Food Farm „Golguz“. Medzi vystavovateľmi sú i vinári z Pezinka, Modry, Veľkého Krtíša a Nitry. Účastníci budú môcť navštíviť napríklad Pivnicu u Františkánov, Western Pub, Vínotéku Pod Urbánkom, Hotel Jeleň alebo Jazz Club Armstrong. Podujatie spestrí i výstava Vlastivedného múzea v Hlohovci venovaná histórii vinárstva.

Spomenuli ste občerstvenie. Prídu si teda na svoje i gurmáni?

Dobré víno a jedlo patria k sebe
Určite, dobré víno a jedlo predsa patria k sebe. Viaceré prevádzky chystajú rôzne špeciality. Bude sa grilovať, podávať kapustnica a návštevníci sa môžu tešiť i na kačacie a divinové hody. Okrem toho pripravujeme ochutnávku syrov, talianskej kávy a dokonca čokolády. Medzi zaujímavosti tohto ročníka zaiste patria bio vína, ktoré sa väčšinou na výstavách neprezentujú, keďže sú veľmi náročné na technológiu a podliehajú prísnym kontrolám.   

Vedia dnes ľudia vychutnať a oceniť dobré víno?

Myslím, že v tomto smere sú už oveľa vzdelanejší ako kedysi. Na trhu je množstvo dostupnej literatúry a vznikajú i rôzne filmy zamerané na túto oblasť. Žiaľ, situácia na Slovensku nie je voči vinohradníkom a vinárom príliš naklonená. Cenovo jednoducho nedokážu konkurovať zahraničným vínam, keďže u nás prakticky neexistujú žiadne obmedzenia na ich dovoz. Obchodné reťazce majú silné loby a dokážu pretlačiť na svoje regály všeličo. Ľudia sa potom veľmi radi nechajú zlákať a oklamať krásnymi etiketami a príťažlivými cenami. Domáci vinári majú oveľa prísnejšie kontroly, vysoké dane a nulovú podporu od štátu. Preto, aby prežili, musí sa to odraziť v cenách. Ale ako sa hovorí, všetko zlé je i na niečo dobré a naši výrobcovia uprednostňujú kvalitu pred kvantitou.    

A aké víno dokáže chytiť za srdce vás?

Ja mám rád všetky kvalitné, chutné a najmä zdravé vína. Nerozlišujem preto podľa odrôd a krajín. Víno je proste fenomén, ktorý má zasiahnuť zmysly. Najprv sa treba potešiť jeho farbou. Potom nasleduje aróma. Napríklad u mňa je ešte na vyššom poste ako samotná chuť. Ak víno pekne vonia, môže pri ňom človek viac meditovať a relaxovať. Chuť už iba podčiarkuje celkový dojem. A ja pevne verím, že čo najviac takýchto príjemných zážitkov poskytne návštevníkom i naše podujatie.

Pozor! Dvom z vás ponúkame šancu získať vínny pas na túto skvelú akciu. Stačí, ak sa zapojíte do našej súťaže a správne odpoviete na otázku:

Koľko vystavovateľov sa predstaví na 7. ročníku podujatia Fraštacké putovanie za vínom?

Výhercami vínneho pasu na podujatie Fraštacké putovanie za vínom sa stávajú:

Róbert Sedláček, Nám. sv. Michala
Jozef Pekarovič, Koperníkova ulica


Galéria k článku