Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

12. apríl 2013

Turisti spozornite! Blíži sa Jarný pochod HP

Jarný pochod HP zaháji už svoj 35. ročník. Klub slovenských turistov v Hlohovci vám ponúka malé nahliadnutie do histórie i pozvánku na svoju novú webstránku.

Turisti spozornite! Blíži sa Jarný pochod HP

Organizovaná turistika má v Hlohovci dlhoročnú tradíciu. Ako plynul čas, menili sa i názvy združení. Raz to boli spolky, inokedy zbory, oddiely či kluby. Cieľ však bez ohľadu na pomenovania, dobu a politickú klímu ostal vždy rovnaký: Rozvíjať u ľudí lásku k prírode a aktívne zdolávať jej krásy.

Kedysi bola činnosť miestnych turistov masovou záležitosťou. Tunajší klub sa mohol pochváliť silnou členskou základňou a množstvom podujatí. V zlatých časoch dokonca patril medzi najsilnejšie na Slovensku. Aj keď dnes už pôsobí v skromnejších podmienkach, v ostatných rokoch lákajú jeho podujatia najmä mladých. Obľube sa tešia predovšetkým tradičné pochody.

V začiatkoch zastrešovalo tieto aktivity výlučne celoštátne združenie. Postupne hnutia ako Sokol, Slovenský Orol či Židovský športový spolok prospeli k rozvoju turizmu aj priamo v regiónoch. Hlohovec nebol výnimkou. Neskôr tu vznikol Klub československých turistov, ktorý vybudoval pre potreby svojich členov i chatu v Jalšovom. 

A turistika tu prekvitala aj v povojnových časoch. „Aktívni boli najmä peší turisti a vodáci,“ hovorí  člen terajšieho Klubu slovenských turistov v Hlohovci František Miklovič. Vtedy sa im podarilo obnoviť i vojnou zničenú spomínanú chatu. Zlatú éru zažívali najmä začlenením pod TJ Lokomotíva, kde vznikol samostatný turistický oddiel.

Patril medzi najväčšie na Slovensku
„Počtom členov patril nielen medzi najväčšie v kraji, ale i v rámci celého Slovenska,“ pokračuje Miklovič. Lákavé bolo pre nich najmä zvýhodnené cestovanie po železnici. Oddiel vtedy organizoval zájazdy do zaujímavých končín v republike aj v zahraničí. Koncom 70-tych rokov minulého storočia sa stal spoluorganizátorom a neskôr hlavným usporiadateľom tradičných jarných a jesenných pochodov. O jeho rozmach sa zaslúžili najmä majstri turistiky Štefan Ďurec, Jozef Štefanovič a Ján Bedeč.

Po zamatovej revolúcii však TJ Lokomotíva zanikla. Výhoda zľavneného cestovania tak skončila a členov ubudlo. Neslávne dopadla i Jalšovská chata, ktorú im za bývalého režimu zobrali a previedli pod rekreačné stredisko podniku Mier. V reštitúcii ju miestny KST dostal späť. Žiaľ, iba na papieri. „Vtedajší užívatelia ju nechceli odovzdať a proces sa naťahoval tak dlho, až pričinením vandalov došlo k zničeniu chaty i celého strediska,“ spomína člen združenia. Pri rozprávaní o tunajších turistoch nemožno zabudnúť ani na aktivity, ktoré rozvíjala Slovakofarma a neskôr Zentiva.

Pokračujeme v úsilí predchodcov
V súčasnosti v meste funguje iba Klub slovenských turistov Hlohovec pod vedením Jána Bedeča. „Pôsobíme v skromnejších podmienkach ako v minulosti,  bez vlastných priestorov, s menším počtom členov i rozsahom činnosti,“ hovorí turista. Vytrvali však do dnešných dní a stále organizujú tradičné Pochody HP, Silvestrovský výstup na Šianec i Novoročný výstup na Urbánok. „Snažíme sa pokračovať v úsilí našich predchodcov,“ dodáva František Miklovič. O tom, že ich snaha má skutočne zmysel, svedčí i narastajúci záujem Hlohovčanov.

Pozor! Najbližšie podujatie sa uskutoční v sobotu 20. apríla. Pri príležitosti jubilejného, v poradí už 35. ročníka Jarného pochodu HP spúšťa Klub slovenských turistov v Hlohovci i svoju novú webstránku, kde nájdete všetky potrebné informácie: turistika.hlohovecko.sk.
JARNÝ POCHOD HP 2013
(35. ročník)

Termín:  Sobota,  20.apríl  2013

Trasy:
35 km:     Hlohovec – Ovčia skala – Havran – Čertova Pec – Piešťany (9 hod)
22 km:     Hlohovec – Ovčia skala – Havran (6 hod)
17 km:     Jalšové    – Ovčia skala – Havran (4,5 hod)
12 km:     Hlohovec – Ovčia skala – Jalšové (3,5 hod)

Štart:
35, 22 a 12 km:  Hlohovec, žel. st., 7:00 – 9:00 hod
17 km: Jalšové obec (Doprava z HC autobusom SAD o 7:50 a 9:20 hod zo zastávky Hlohová ul., alebo  žel. st. Štartovná registrácia je na kontrole Ovčia skala).

Cieľ:
35 km:   Piešťany (cieľová registrácia je na kontrole Havran)
22 km:   Havran
17 km:   Havran
12 km:   Jalšové (cieľová registrácia je na kontrole Ovčia skala)