Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

3. apríl 2013

CVČ Dúha zmena financovania nepoloží

Budúcnosť niektorých centier voľného času je neistá. Zariadenie v Hlohovci novela zákona neohrozila.

CVČ Dúha zmena financovania nepoloží

Začiatkom roka prišiel rezort školstva s novým spôsobom financovania centier voľného času (CVČ). Predtým dostávali zariadenia príspevok, ktorý sa odvíjal od počtu detí v krúžkoch, bez ohľadu na ich trvalý pobyt. Po novom štát pridelí prostriedky priamo obciam. A to podľa počtu detí od 5 do 15 rokov, ktoré tam majú trvalé bydlisko. Peniaze sú určené na záujmové vzdelávanie a dostanú ich aj tie obce, kde CVČ nie je.

Zmena mala byť i reakciou na špekulatívne praktiky niektorých centier, ktoré nahlasovali vyššie počty detí v krúžkoch. Minister školstva Dušan Čaplovič preto považuje novozavedený  spôsob financovania za transparentný a efektívny. Mnohí ale zmenu kritizujú. Niektorí starostovia odmietajú prispievať voľnočasovým zariadeniam, ktoré navštevujú deti z ich obce mimo bydliska. Objavili sa aj informácie o zániku časti centier. Inde pre zmenu avizujú vznik nových stredísk. Zaujímalo nás, ako je na tom CVČ Dúha v Hlohovci.

Primátor pozval starostov na stretnutie
Zariadenie navštevuje zhruba 500 Hlohovčanov a ďalších približne 100 detí z okolia. Jeho riaditeľka Lucia Kováčová informovala o zmene financovania zástupcov priľahlých obcí už v januári. Ako prvý sa ozval primátor Leopoldova s tým, že tamojšie zastupiteľstvo príspevok na aktivity „svojich“ detí v hlohovskom centre podporilo. Niektorí starostovia ale nereagovali vôbec. „Primátor Peter Dvoran ich preto pozval na stretnutie s cieľom problematiku doriešiť,“ informovala prednostka Eva Lukáčová. 

Reagovali pozitívne a prejavili ochotu
Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo koncom marca, sa bližšie oboznámili so situáciou i novelou zákona. „Reagovali pozitívne a prejavili ochotu financovať záujmové vzdelávanie, ktoré pre deti z ich obcí CVČ Dúha zabezpečuje,“ vyjadrila sa prednostka. Podľa jej slov tunajšiemu zariadeniu zánik nehrozí. V meste žije zhruba 1 850 detí vo veku od 5 do 15 rokov. „Tento počet, na ktorý bude poskytovaný príspevok, je dostatočný na to, aby CVČ fungovalo i naďalej bez zmien,“ dodala.

CVČ Dúha neponúka iba krúžkovú činnosť. Zariadenie organizuje i predmetové olympiády, športové, recitačné a spevácke súťaže či letné tábory. Rovnako sa podieľa aj na rôznych celomestských podujatiach.