Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

30. október 2012

Pamiatku zosnulých zneužívajú zlodeji

Dlhoprstých lákajú vence i svietniky, z áut pri cintorínoch miznú kabelky či peňaženky. Na bezpečnosť počas sviatkov si posvietia policajti.

Pamiatku zosnulých zneužívajú zlodeji

Tisícky domácich i cezpoľných prichádzajú na miesta posledného odpočinku na Nitrianskej ulici a v miestnej časti Šulekovo, aby si uctili zosnulých. Sviatočné obdobie si preto vyžaduje zvýšený dohľad nad bezpečnosťou. Policajti monitorujú pietne miesta a ich okolie už s mesačným predstihom. „Hliadky navštevujú oba cintoríny minimálne dvakrát počas dňa aj noci,“ informoval náčelník Mestskej polície v Hlohovci Jozef Šoka. Zvýšené kontroly potrvajú od pondelka do nedele.

Kamera by bola vhodná, bránia financie

Náčelník uvádza, že príslušníci sa prechádzajú medzi ľuďmi a komunikujú s nimi. Dôležité je, aby sa v prípade problémov na nich ihneď obrátili alebo zavolali na linku 159. Kamerový systém cintoríny nepokrýva. „Určite by to bolo vhodné, ale bráni nám v tom finančná situácia,“ uviedol Šoka. Ako ďalej dodal, pod dohľadom monitorovacieho systému je iba vchod do mestského cintorína.

Je to znesvätenie pamiatky

Krádeže sa zatiaľ nevyskytli. V minulosti sa však takéto prípady stali. „Vždy ma rozčúli, keď niekto odcudzí vence, kvety a kahance z hrobu. Je to znesvätenie pamiatky našich blízkych zosnulých,“ posťažoval sa prispievateľ diskusného fóra. Pred štyrmi rokmi sa policajtom podarilo zadržať zlodeja, ktorý sa okrem kytíc a vencov ulakomil aj na sošky z detských hrobov. To, že krádeže neobchádzajú ani Hlohovec nám potvrdil i správca cintorína Tibor Schottert. Podľa neho ale miestny problém nepresahuje vyčíňanie zlodejov v iných kútoch Slovenska.

Rozbil okno a ukradol kabelku

Mestskí policajti budú koordinovať činnosť s príslušníkmi obvodného zboru, ktorí sa zamerajú najmä na plynulosť dopravy. „Polícia bude vykonávať zvýšený dohľad v dňoch  26. - 28.10. a  31.10. - 4.11. počas Sviatku všetkých svätých, kedy predpokladáme zvýšenú intenzitu premávky s dôrazom na príjazdové komunikácie k cintorínom a kritické úseky,“ informoval krajský policajný hovorca Michal Hanus. Okrem bezpečnosti na cestách, na ktorých sa objavia aj tzv. „sviatoční vodiči“, by si mali ľudia dávať pozor aj na osobné veci. Tie by nemali nechávať bez dozoru v autách alebo na hrobových miestach. „Pred dvoma rokmi sme zaznamenali prípad, kedy zlodej rozbil okno na vozidle a ukradol kabelku,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Plné ruky práce majú aj predajcovia. „Ponúkame vence zo šišiek, slamy a ihličia. Dobre sa predávajú aj ikebany z umelých kvetín a najmä chryzantémy,“ prezradila miestna kvetinárka. Ceny vencov sa, v závislosti od veľkosti a materiálu, pohybujú od 2 do 8 eur a viac. Chryzantémy od 1,50 do 5 eur. Kahance možno dostať už za pár centov, drahšie ozdobné svietniky zo skla aj za niekoľko eur. O niečo lacnejšie môžete nakúpiť v obchodných reťazcoch alebo na tržnici. „V tomto období pociťujeme zvýšený nápor zákazníkov. Záujem je aj zo strany predajcov, ktorí k nám prichádzajú nielen z okolia, ale aj z južnejších častí Slovenska,“ uviedol Viliam Mertel, správca tunajšieho trhoviska, ktoré je k dispozícii denne okrem nedele.