Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

25. október 2012

Morušu medaila minula. Skončila štvrtá

Nadácia Ekopolis vyhlásila výsledky ankety Strom roka. Morušu z Hlohovca podporilo vyše 1 500 ľudí.

Morušu medaila minula. Skončila štvrtá

Je dobojované. V stredu 24. októbra Nadácia Ekopolis slávnostne vyhlásila víťazov ankety Strom roka 2012. O titul sa uchádzalo takmer 70 zelených adeptov z celého Slovenska. Z nich porota vybrala 12 finalistov. Do užšieho kola sa prebojovala aj 120-ročná moruša čierna z Hlohovca. O výsledkoch rozhodlo verejné hlasovanie.

Domáca adeptka rastie vo francúzskom parku neďaleko tunajšieho zámku. Aj keď nevyniká vysokým vekom ani vzrastom, porotcov zaujal najmä dojímavý príbeh, ktorý sa k nej viaže. K postupu pomohlo aj prostredie so vzácnym genefondom, kde ju dala vysadiť grófka Helena Erdödyová.

Keď v septembri nadácia zverejnila predbežné výsledky, všetko nasvedčovalo tomu, že moruša mieri na najvyššie priečky. Mnohí Hlohovčania preto dúfali, že bronzovú pozíciu minimálne obháji. Nepodarilo sa. Definitívne výsledky ju s 1517 hlasmi posunuli na štvrté miesto. Tretiu priečku, o ktorej rozhodlo 2146 hlasov, obsadil orech čierny zo Serede. Druhá skončila lipa malolistá z Opinej pri Košiciach, ktorú podporilo 2152 hlasujúcich. Víťazom sa stal platan javorolistý z Komjatíc v okrese Nové Zámky. O zlatom stupienku rozhodlo 2296 hlasov.

Najúspešnejší strom získal odmenu v podobe dendrologického posudku a príspevok na ošetrenie vo výške 333 eur. Adepti na 2. a 3. mieste taktiež dostali finančnú odmenu, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Víťaz bude zároveň reprezentovať Slovensko na súťaži Európsky strom roka.

Moruša si nakoniec na medailu nesiahla, ale predbehla aspoň platan zo Zámockej záhrady, ktorý skončil minulý rok siedmy. Celkovo sa do ankety zapojilo vyše 14-tisíc hlasujúcich, čo je asi o 4-tisíc viac ako vlani. „Vysokou účasťou sme príjemne prekvapení. Viacerí nominujúci nenechali nič na náhodu a veľmi aktívne oslovovali ľudí i organizácie vo svojom regióne, s cieľom získať pre obľúbený strom čo najviac hlasov. Najviac nás teší skutočnosť, že rozhodujúcu úlohu pri konečných výsledkoch zohrali najmä základné školy. Vyzerá to, že stromy majú v deťoch prirodzených priateľov,“ uviedol programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec. 





Podobné témy
Moruša je zatiaľ tretia!
Moruša je zatiaľ tretia!
Horúce správy z Ekopolisu: Nadácia zverejnila predbežné výsledky ankety Strom roka.

Moruša z Hlohovca bojuje o titul
Moruša z Hlohovca bojuje o titul
Je tu ďalší ročník ankety Strom roka. O víťazovi môžete rozhodnúť aj vy.

Platan skončil siedmy
Platan skončil siedmy
Nadácia Ekopolis zverejnila výsledky ankety Strom roka. Domáci adept získal vyše 850 hlasov.