Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

2. september 2012

Moruša z Hlohovca bojuje o titul

Je tu ďalší ročník ankety Strom roka. O víťazovi môžete rozhodnúť aj vy.

Moruša z Hlohovca bojuje o titul

Jubilejný, v poradí desiaty ročník populárnej ankety Strom roka je už v plnom prúde. Nadácia Ekopolis, ktorá súťaž vyhlasuje, chce aj touto formou upozorniť na staré, vzácne a ohrozené dreviny. „Záujem o anketu každoročne rastie. Svedčí o tom nielen vysoký počet prihlásených stromov, záujem médií, ale najmä počet hlasujúcich. Minulý rok ich bolo vyše 10 tisíc,“ uviedla hovorkyňa nadácie Henrieta Hrinková. Patrónom podujatia sa stala legenda slovenskej džezovej scény Peter Lipa.

V predošlom ročníku sa do užšieho výberu prebojoval aj platan zo Zámockej záhrady, ktorý skončil nakoniec siedmy. Dobrou správou je, že šanca pre zelenú ozdobu Hlohovca je tu opäť. Strom do ankety, rovnako ako minulý rok, nominovala radnica. Tentoraz sa o priazeň uchádza moruša čierna z francúzskeho parku neďaleko zámku.

Medzi 12 finalistov ju vybrala porota z takmer 70 prihlásených stromov. Domáca 120-ročná adeptka má 4 metre a pochváliť sa môže aj tajuplnou legendou. Porotcov oslovil jej nezvyklý tvar a lokalita so vzácnym genofondom, kde strom rastie. „Predovšetkým nás zaujal silný príbeh, ktorého bola moruša tichým svedkom,“ dodáva hovorkyňa.

Písal sa koniec roka 1880 a Helena Erdödyová prišla s rodinou na Vianoce do Hlohovca. V meste práve zúrila epidémia šarlachu. Grófku ihneď prepadlo zlé tušenie. Žiaľ, naplnili sa tie najhoršie obavy. Zákerná choroba si vyžiadala život jej dcéry Clotildy. Užialená matka sa so smrťou dieťaťa nikdy nevyrovnala a na pamiatku smutnej udalosti dala vysadiť mladú morušu. Počas búrky udrel do stromu blesk a vypálil do neho otvor. Ten dodnes pripomína ranu v boľavom srdci. 

Hlasovanie, ktoré zahájil organizátor na festivale Pohoda, potrvá do konca septembra. „Verím, že sa Hlohovčania zmobilizujú a posunú tento strom na popredné miesto,“ vyzval domácich prispievateľ diskusného fóra. Výsledky sa verejnosť dozvie v októbri. Hlasovať môžete aj prostredníctvom webovej stránky nadácie. Ako uvádza Hrinková, práve zmienený spôsob niektorých zvádza k porušovaniu pravidiel: „Tento týždeň sme napríklad zaregistrovali 15 nepovolených hlasov.“

Víťazný strom získa dendrologický posudok a 333 eur na ošetrenie. Zároveň bude reprezentovať Slovensko na súťaži Európsky strom roka. Adepti na striebornej a bronzovej priečke dostanú 333 eur na ošetrenie alebo úpravu okolia. Tak neváhajte, pomôžte prírodnému skvostu a prispejte k pozitívnemu zviditeľneniu Hlohovca.





Podobné témy
Morušu medaila minula. Skončila štvrtá
Morušu medaila minula. Skončila štvrtá
Nadácia Ekopolis vyhlásila výsledky ankety Strom roka. Morušu z Hlohovca podporilo vyše 1 500 ľudí.

Moruša je zatiaľ tretia!
Moruša je zatiaľ tretia!
Horúce správy z Ekopolisu: Nadácia zverejnila predbežné výsledky ankety Strom roka.

Platan skončil siedmy
Platan skončil siedmy
Nadácia Ekopolis zverejnila výsledky ankety Strom roka. Domáci adept získal vyše 850 hlasov.