Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. október 2011

Platan skončil siedmy

Nadácia Ekopolis zverejnila výsledky ankety Strom roka. Domáci adept získal vyše 850 hlasov.

Platan skončil siedmy

Nadácia Ekopolis sa už dve desaťročia snaží vzbudzovať záujem verejnosti o životné prostredie. Okrem iného sa venuje aj projektom zameraným na obnoviteľné zdroje energie, cykloturizmus či zveľaďovanie náučných chodníkov. Medzi jej aktivity patrí taktiež anketa Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na krásu a hodnotu prírodných skvostov. Počas ostatného 9. ročníka podujatia ľudia nominovali takmer stovku stromov z celého Slovenska.

Medzi 12 finalistov sa dostal aj platan z tunajšej Zámockej záhrady, ktorú dal koncom 18. storočia vysadiť Jozef Erdődy. Stará legenda hovorí, že jeho manželka Alžbeta nemohla mať deti a možno aj preto jej zahýbal. A keďže pod lampou býva najväčšia tma, šľachtic sa zaplietol rovno so svojou slúžkou. S milenkou sa mal tajne stretávať práve pod týmto stromom. Tá však po pletkách s grófom ostala v požehnanom stave a keď sa to dozvedela jeho zákonitá polovička, okamžite dievčinu vyhnala. Udalosť dodnes pripomína pamätný platan. Zo stromu sa vraj potom odlomil jeden z konárov, ktoré vytvárali symbol srdca a odvtedy je otvorené. Zdá sa, že jeho magickú silu neoslabil ani čas. Pod 220-ročným 30-metrovým krásavcom sa stále stretávajú zaľúbené páriky a zdobí nejeden svadobný album.

O tom, že ľudia sú na tento strom patrične hrdí, svedčí nielen jeho nominácia, ale aj 852 hlasov, ktoré v spomínanej ankete dostal. Podobne sa už Hlohovčania prejavili aj pri inom hlasovaní. Vtedy, vďaka ich podpore, získali financie na “znovuzrodenie“ slnečné hodiny na Františkánskom kláštore. Domáci vyzývali ostatných, aby sa do ankety zapojili aj prostredníctvom diskusného fóra. Žiaľ, tentoraz to na víťazné priečky nestačilo, keďže platan skončil na síce peknom, ale až 7. mieste.

Príspevok 333 eur na ošetrenie alebo úpravu okolia nakoniec vyhrala jarabina z Bošáce a dve lipy. Jedna z Kameničian a druhá z Lipian pri Sabinove, ktorú takmer 1 700 fanúšikov posunulo do súťaže Európsky strom roka. Celkovo dostali “zelení“ finalisti skoro 10 200 hlasov.

„Vždy znova a znova nás pri tejto ankete prekvapí hlboký a úprimný vzťah mnohých účastníkov k stromom. Často je to vzťah podobný vzťahom v rodine. Je v tom láska, úcta, obava o zdravie, obdiv, potreba chrániť, ale aj potreba utiekať sa niekam, kde je nám príjemne, až očisťujúco. Je to paradoxné, najmä ak si uvedomíme, ako necitlivo sa voči stromom občas správame, ako ľahkovážne niekedy rozhodujeme o ich živote," vyjadril sa Milan Hronec, programový manažér nadácie.   





Podobné témy
Morušu medaila minula. Skončila štvrtá
Morušu medaila minula. Skončila štvrtá
Nadácia Ekopolis vyhlásila výsledky ankety Strom roka. Morušu z Hlohovca podporilo vyše 1 500 ľudí.

Moruša je zatiaľ tretia!
Moruša je zatiaľ tretia!
Horúce správy z Ekopolisu: Nadácia zverejnila predbežné výsledky ankety Strom roka.

Moruša z Hlohovca bojuje o titul
Moruša z Hlohovca bojuje o titul
Je tu ďalší ročník ankety Strom roka. O víťazovi môžete rozhodnúť aj vy.