Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

3. máj 2011

Doprava v meste zdražela

Úsporné opatrenia priniesli zvýšenie cestovného a zrušenie niektorých spojov.

Od mája zdražela Hlohovčanom autobusová hromadná doprava. Z cestovných poriadkov vymizli aj niektoré spoje. Dôvodom nepopulárnych opatrení je predpokladaný nárast straty, ktorú musí zaplatiť mesto dopravcovi.

Mestská hromadná doprava slúži domácim najmä na prepravu k ranným prímestským spojom, do Bekaertu, Zentivy, do škôl a na presun z okrajových častí do centra. Tieto služby zabezpečuje SAD Trnava na troch linkách. V uplynulom roku ich využilo takmer 200-tisíc Hlohovčanov. Tí, ktorí chcú cestovať autobusovou dopravou aj naďalej, musia si od mája priplatiť. Rozhodli o tom poslanci na svojom ostatnom rokovaní.

Po nedávnom zvyšovaní poplatkov za odpad prišli na rad ďalšie úsporné opatrenia. Dôvodom je nárast straty dopravcu, ktorú musí uhradiť mesto z vlastnej kasy. V uplynulom roku predstavovala táto čiastka vyše 64-tisíc eur. Predpoklad na tento rok sa však vyšplhal až nad 90-tisíc eur.
Pod prudký nárast sa podpísali najmä vyššie ceny pohonných hmôt a odpisy za kúpu nového autobusu. Na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva informoval o situácii Miroslav Hudec z oddelenia hospodárskej činnosti mestského úradu. „K tomu, aby sme udržali náklady v takej výške ako predpokladá rozpočet na rok 2011, sme boli nútení urobiť niekoľko úprav v prevádzke MHD,“ dodal vedúci oddelenia.

Zmena sa najviac dotkla cestovného, ktoré narástlo o 5 centov. Po novom tak Hlohovčania zaplatia za obyčajný cestovný lístok 35 centov. Zvýšenie sa taktiež dotkne majiteľov čipových kariet, zdravotne ťažko postihnutých, seniorov, prepravy batožiny či psa.

V rámci úsporných opatrení sa zredukoval aj cestovný poriadok. „Pristúpilo sa k zrušeniu tých spojov, ktoré dosahovali obsadenosť v priemere na linku do 5 cestujúcich,“ uviedol Hudec. Zrušením a úpravou niektorých spojov sa dosiahla úspora vyše 4-tisíc kilometrov. Šetriť sa bude aj pri tzv. “dlhých tratiach“ a to skrátením času jazdy o 20 až 25 minút. Zníženie ročných nákladov si mesto sľubuje aj od predĺženia odpisov za kúpu autobusu z pôvodných 8 na 10 rokov.


Analýza prevádzky MHD na území mesta Hlohovec, návrh opatrení na zníženie finančnej náhrady straty pre SAD Trnava, a.s.
Galéria k článku