Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. marec 2007

Keď sa šetrenie nevypláca

Postoj niektorých občanov k vode - pitnej aj tej odpadovej.

Kto by nechcel v dnešnej dobe ušetriť nejakú tú korunu navyše? Poviete si, čo je na tom zlé, veď načo zbytočne rozhadzovať, keď sa dá aj inak. A práve tento pojem si poniektorí naši spoluobčania interpretujú po svojom. Šetria totiž aj tam, kde to nedovoľuje zákon a kde by im to nemalo dovoliť ani ich vlastné svedomie. Hovoríme o verejnej vodovodnej a kanalizačnej sieti, s ktorými samozrejme súvisia aj isté náklady pre obyvateľa. Na základe podnetu jedného z našich čitateľov sme sa rozhodli osloviť riaditeľa Vodárenských a technických služieb v Hlohovci - pána JUDr. Jozefa Sobotoviča. Na otázky nám ochotne a fundovane odpovedal aj ďalší zo zamestnancov spoločnosti - pán Eduard Belanský. Konkrétne nás zaujímala kvalita pitnej vody a dôsledky nekontrolovaného odvádzania odpadových vôd v Hlohovci, mestskej časti Šulekovo, na ktoré sa sťažoval aj náš občan.

Na začiatok uvádzame niekoľko dôležitých faktov. Nákup pitnej vody je zabezpečovaný podľa zmluvy o dodávke vody uzatvorenou medzi VaTS, s.r.o. Hlohovec a TAVOS, a.s. Piešťany. Mesto Hlohovec nie je vlastníkom vodných zdrojov i napriek tomu, že v katastri mesta (po pravej strane rieky Váh) sa nachádzajú vodné zdroje s celkovou výrobnou kapacitou vody 100 l/s, čo je skoro dvojnásobok spotreby vody mesta Hlohovec. Vodné zdroje sú vo vlastníctve TAVOS, a.s. Piešťany - prevádzkovateľa vodovodných a kanalizačných sietí obcí bývalého okresu Trnava, ktoré sú spoločníkmi tejto vodárenskej spoločnosti. TAVOS, a.s. zabezpečuje distribúciu vody pre mesto Hlohovec do vodojemu s kapacitou 8 000 m³, na Koperníkovej ulici, ktorého je majiteľom. Distribúciu vody konečnému spotrebiteľovi zabezpečujú Vodárenské a technické služby, s.r.o. Hlohovec. Dĺžka vodovodnej siete je 57 073 m. Distribúcia vody je zabezpečovaná potrubím rôznej dimenzie a kvality. Vodovodné potrubie je vybudované hlavne z materiálov ako liatina, oceľ, PVC, PE a cca 8 km tvorí azbestové potrubie.

Vzhľadom na neustále sa zvyšujúcu cenu vody (rok 2006 – 27,70 Sk/m³) má jej spotreba u obyvateľstva klesajúci charakter. Tento trend je nesprávny, pretože hovorí o nedodržiavaní základných hygienických podmienok našich obyvateľov. Dôsledkom neustále sa zvyšujúcej ceny vody je aj skutočnosť, že mnohí obyvatelia túto situáciu riešia budovaním vlastných vodných zdrojov. Tešiť sa z takto získanej vody je však istým rizikom, nakoľko je, podľa rozborov v tejto lokalite, do značnej miery kontaminovaná a nezodpovedá požiadavkám pitnej vody. Predtým ako sa rozhodnete vodu z vlastnej studne piť, alebo ju použiť na polievanie záhradky, mali by ste si dať urobiť jej rozbor. Nejde o lacnú záležitosť a výsledok vás môže nemilo prekvapiť. Okrem iných nebezpečných látok by ste mohli napríklad zistiť, že vaša vlastná voda je „obohatená“ aj o fenoly. Či sa už na jej kvalite podpisuje poľnohospodárska, priemyselná činnosť, alebo nezodpovedné chovanie niektorých našich spoluobčanov, faktom ostáva, že takto získaná voda môže priniesť viac škody ako osohu. Nie je zriedkavé, že „vynaliezaví“ občania pripájajú rozvody vlastných zdrojov na rozvody pripojené k verejného vodovodu, čím môžu ohroziť aj zdravie ostatných odberateľov. Na druhej strane voda dodávaná VaTS, s.r.o. Hlohovec, ktorá je pravidelne kontrolovaná na deviatich rôznych miestach, vo všetkých ukazovateľoch spĺňa požadované normy. Protokolárne výsledky rozborov sa archivujú 10 rokov a každý z odberateľov má na vyžiadanie možnosť do nich nahliadnuť. Na kvalitu vody však môže vplývať aj opotrebovanosť materiálu, z ktorého je vodovodné potrubie vyrobené.

Ďalším tŕňom v oku je odvádzanie odpadových vôd. V prípade pripojenia na rozvody verejnej kanalizácie sú odvádzané do Mestskej čistiacej stanice odpadových vôd. Čísla hovoria o tom, že zhruba polovica obcí na Slovensku nie je ešte odkanalizovaná. Napriek tomu, že kanalizácia Hlohovca - mestská časť Šulekovo je vo výstavbe, možnosť pripojenia na verejný rozvod má momentálne 500 odberateľov. V rozpore so zákonom NR SR 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, túto možnosť aj napriek masívnej osvete pracovníkov VaTS, s.r.o. Hlohovec, využilo doposiaľ iba 185 odberateľov. Zvyšných 315 odberateľov by sa malo postarať o bezpečné nakladanie s odpadovými vodami. Podľa platnej legislatívy by malo byť toto zabezpečené zbernou nádržou (žumpou), ktorá musí byť nepriepustná a následne odvozom odpadovej vody fekálnym vozidlom na presne určené miesto. V mnohých prípadoch je však skutočnosť iná. Spravidla to funguje tak, že obsah žúmp končí na poliach, alebo je čerpadlami vlastnej výroby vypúšťaný do záhrad alebo verejnej kanalizácie. Ďalšou z často využívaných možností sú aj septiky – polopriepustné žumpy, kde znečistená voda odchádza cez trativod do pôdy a spodných vôd a kontaminuje ich. A tak sa do nich touto nezákonnou cestou dostáva predovšetkým moč, fekálie, zbytky rastlinnej a živočíšnej potravy z kuchýň, ako aj súčasti pracích, čistiacich a dezodoračných prostriedkov. Neblahé dôsledky ponesie nielen životné prostredie, ale aj zdravie obyvateľstva, ktoré je tak vystavené riziku ochorení tráviaceho traktu, týfusu, salmonelózy, či dokonca rakoviny. V prípade, ak niektorí občania „načierno“ vypúšťajú obsah žumpy do verejnej kanalizácie, spôsobujú jej následné upchávanie, čím samozrejme zvyšujú náklady na prevádzku.

Zaujímalo nás, či takéto prípady eviduje a rieši Mestská polícia Hlohovec. Posledný prípad takéhoto charakteru sa v policajných záznamoch nachádza zo dňa 4.10.2006. Príslušníci MsP dostali avízo od občana zo Šulekova, ktorý pristihol pri čine svojho suseda, ako vylieva obsah žumpy pomocou čerpadla do kanalizácie. Podľa Všeobecného záväzného nariadenia mesta Hlohovec č. 29/1997 o ochrane a tvorbe životného prostredia v meste Hlohovec, mu bola za priestupok uložená bloková pokuta 500,- Sk. Takto nahlásené prípady sú však zriedkavosťou.

Často sa stáva, že občania, ktorí sa nechcú pripojiť na verejnú kanalizáciu argumentujú ekonomickými dôvodmi. Je pravdou, že cena samotného pripojenia na kanalizáciu sa môže vyšplhať až na niekoľko tisíc korún, čo môže byť v niektorých domácnostiach problém. Na druhej strane je však odvoz odpadu fekálnym vozidlom v prepočte na 1m³ trojnásobkom ceny stočného verejnej kanalizácie, ktorá je momentálne 23.50 Sk/m³. A tak sa u nás šetrí. Čo oči nevidia, srdce nebolí. Neuvážená vynaliezavosť, ktorá sa skôr či neskôr odrazí na zdevastovanej  prírode a poškodenom zdraví. Môže sa stať, že niekedy nás aj šetrenie vyjde veľmi draho.

DOPLNENÉ - JUDr. Jozef Sobotovič, Vodárenské a technické služby Hlohovec, s.r.o.

Za dažďové vody z verejných priestranstiev platia Vodárenské a technické služby, s. r.o. Hlohovec, Čistiarni odpadových vôd, s.r.o. a to vo výške 9,40,-Sk za každý m³ znečistenej vody, teda i dažďovej, ktorá je privádzaná do ČOV. Poplatky za odkanalizovanie dažďovej vody z verejných komunikácií mesto neplatí. Tento problém nerieši žiadny zákon ani vyhláška, ktorá by ich k tomuto zaväzovala. Je však potrebné tento problém vidieť aj z iného pohľadu. Dažďové vody sú privádzané do čistiacej stanice aj z chotárnej časti mesta, odľahčovacími rigolmi, ktoré chránia mesto pred vytopením za búrkového obdobia. Rigoly, ktoré chránia mesto a odvádzajú dažďovú vodu z časti Stará Hora, Kamenná Hora, Šumperky a Svinná Hora, sú zaústené do verejnej kanalizácie a po zredukovaní cez odľahčovacie komory privedené do ČOV. Majiteľmi týchto častí chotára sú rôzne subjekty. Teda ako riešiť i tento problém?

Občania, ktorí vypúšťajú žumpy do verejnej kanalizácie nielen spôsobujú zvýšené náklady VaTS, s.r.o., na ich odvedenie a následné vyčistenie, ale väčšie náklady vznikajú z toho dôvodu, že občania, ktorí vypúšťajú žumpy do kanalizácie nevypúšťajú splaškové vody, na ktoré je postavená kanalizácia, ale vyhnitý kal, ktorý nie je možné čerpadlami vyčerpať a tak vzniká upchatie čerpadiel a kanalizácie. Náklady na čistenie kanalizácie sa priamo podieľajú na stratách vody, pretože čistenie je prevádzané preplachovaním vodou, ktorou sú usadeniny odstraňované.
Kto znáša tieto zvýšené náklady? Je zrejmé, že VaTS, s. r.o. Ako bolo správne konštatované v príspevku, že cenu vodného a stočného určuje, na základe nákladov tej – ktorej vodárenskej spoločnosti, regulačný úrad. Cena pre každú vodárenskú spoločnosť je záväzná a odberateľovi je fakturovaná iba táto cena a to na základe skutočného odberu, ktorý určuje meradlo namontované u každého odberateľa. Straty vody sa v žiadnom prípade nezaúčtovávajú  odberateľom. O skutočných cenách vodného a stočného u jednotlivých vodárenských spoločnostiach som informoval v časopise Život v Hlohovci (zivot.hlohovecko.sk) v článku: „Voda – stále drahšia tekutina".

Potrubia na prepravu pitnej vody sa v minulosti používali z rôznych materiálov, od murovaných, betónových, sklenených, oceľových, liatinových, plastových, ale i azbestovo – cementových v celej Európe. Ešte v 80–tych rokoch aj naše normy povoľovali používať potrubie vyrobené z tohto materiálu na prepravu pitnej vody. Koncom 80–tych rokov sa pristúpilo k tomu, že na prepravu pitnej vody môžu byť použité materiály na výrobu potrubia iba z plastov a liatiny. Od tohto obdobia sa iné materiály na výrobu potrubia nepoužívajú a potrubia, ktoré sú už vybudované, sú postupne nahrádzané práve týmito materiálmi.

VaTS, s.r.o. je iba prevádzkovateľom verejného vodovodu a kanalizácie, pričom majiteľom sietí je mesto Hlohovec a tak o rekonštrukciu jednotlivých častí vodovodných a kanalizačných sietí, môžeme požadovať iba MÚ Hlohovec. Táto možnosť je využívaná pri každej rekonštrukcii jednotlivých ulíc mesta, kde okrem povrchových častí komunikácií sú vymenené i rozvody vodovodnej a kanalizačnej siete, konkrétne časť ul. Hlohová, Štefánikova, Jarmočná, Šomodská a plánuje sa aj kompletná rekonštrukcia na uliciach Vinohradská, Štúrova a ČS armády. 

Galéria k článku