Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

26. september 2010

Na poslancoch mesto neušetrí

Väčšie mestá budú mať menej poslancov ako Hlohovec.

V Hlohovci sa počet poslaneckých stoličiek a volebných obvodov redukovať nebude. Rozhodlo o tom zastupiteľstvo na septembrovom rokovaní. Do ďalších štyroch rokov vstúpi tunajšia samospráva opäť s 23 poslancami a 7 volebnými obvodmi.

Podľa prednostky Evy Lukáčovej sa návrh opieral o konzultácie s členmi zastupiteľstva a vychádzal zo skúseností z ostatného volebného obdobia. „Situáciu sme analyzovali a zistili sme, že počet obvodov je stanovený optimálne a zodpovedá im aj počet poslancov,“ dodala. Marta Miklovičová sa ale domnieva, že ich rady by sa mali posilniť a to o jedného člena v 6. a 1. obvode. Požiadavku zdôvodnila úmerným zastúpením vo všetkých lokalitách. „Na nadchádzajúce obdobie by sme mali ísť dole minimálne o 2 až 6 členov,“ namietal Jozef Burcl, pričom argumentoval nízkym počtom občanov. Zastupiteľstvo nakoniec usúdilo, že momentálny stav je vyhovujúci a pôvodný návrh odkleplo.

Pre obce nad 20 do 50-tisíc obyvateľov stanovuje legislatíva minimálne 15, najviac 25 poslancov.  Hlohovec s vyše 22-tisíc občanmi sa teda nachádza na spodnej hranici tohto rozmedzia. Čo však do počtu poslancov, približuje sa k maximu. Ak by sa mesto rozhodlo pre ich zníženie, za volebné obdobie by len na odmenách jedného člena mohlo ušetriť zhruba 2 700 eur. K tejto sume sa potom nabaľujú aj ďalšie výdavky súvisiace s činnosťou zastupiteľstva. Okrem peňazí, ktoré by ostali v mestskej kase navyše, by jeho preriedenie mohlo priniesť aj efektívnejšie fungovanie samosprávy.  

Niektoré mestá sa usilujú šetriť a počty poslancov skresali. Napríklad vyše 28-tisícové Topoľčany vstúpia do nového volebného obdobia s 21-členným zborom. K podobnému kroku sa odhodlali aj v Rimavskej Sobote, kde bude záujmy 24-tisíc obyvateľov hájiť 19 zástupcov. Približne v rovnako veľkej Šali zasadne na poslanecké posty 21 členov. Každé z týchto miest sa pritom rozhodlo zredukovať súčasné, plne obsadené zastupiteľstvo. Za zmienku stojí aj fakt, že ani jedno z nich sa nemôže pochváliť takým luxusom, akým sú dvaja viceprimátori.

Menej poslancov schválili dokonca aj v Poprade, kde žije vyše dvojnásobne viac ľudí ako v Hlohovci. Namiesto terajších 23 tu zasadne do mestského parlamentu iba 19 zástupcov občanov.

Galéria k článku





Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Pozvánka na rokovanie Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec.

Mestské zastupiteľstvo opustil poslanec 1. volebného obvodu
Mestské zastupiteľstvo opustil poslanec 1. volebného obvodu
Juraj Frydecký nastúpil ako náhradník na uprázdnený mandát poslanca.

Výzva poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec verejnosti
Výzva poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec verejnosti
Poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec sa rozhodli rozšíriť počet členov komisií mestského zastupiteľstva o ďalších dvoch zástupcov verejnosti.

Mestské zastupiteľstvo bude opäť v priamom prenose
Mestské zastupiteľstvo bude opäť v priamom prenose
Prenos budú môcť občania vidieť vo štvrtok 19. marca 2015 od 14:00.