Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

11. júl 2010

Zabráni mesto záplavám?

Niektoré ulice nápor prívalových dažďov nezvládli, Hlohovčania sa dožadujú nápravy.

Veľká voda neobišla ani Hlohovec. Následky síce nie sú tak alarmujúce ako v iných kútoch Slovenska, ale nevyspytateľné počasie si aj tu vypýtalo svoju daň. Prívalové dažde na sklonku mája spôsobili kolízie napríklad na križovatke ulíc Podzámskej a Kapitána Nálepku pri daňovom úrade. Najviac však potrápili Hlohovčanov z Kukučínovej. Nánosy bahna a nečistôt upchávali kanály, voda nestačila odtekať, prekvapila vodičov a našla si aj cestu do záhrad a pivníc. Horúcou témou sa stala otázka, ako si Hlohovec s problémom poradí.

Prívalová vlna vyplavila na povrch aj závažné nedostatky mesta s odvádzaním nadbytočnej vody z ulíc. Povodne, ktoré spôsobili taktiež majetkové škody, ľudí zaskočili a vyvolali v nich obavy. Opodstatnene.  Prognózy meteorológov totiž varujú. Ak si domáci spomínajú na podobné vyčíňanie počasia pred šestnástimi rokmi, odteraz už nemusí byť žiadnou výnimkou. Opäť sa ukázalo, že záplavy hrozia nielen od brehov Váhu, ale aj v oblasti Šumperského kanálu či v centre mesta.

So sťažnosťou voči kompetentným prišli aj obyvatelia Podzámskej ulice. Prostredníctvom Heleny Pekarovičovej upozornili na nedôsledné čistenie kanálových odtokov a taktiež na ich zlé vyspádovanie. V súvislosti s ďalšími krokmi požiadali o komplexnejšie odborné opatrenia najmä v tých častiach, ktoré sa ukázali ako rizikové: „Či už vytvorením zábran, alebo naopak pomocných koridorov, nejakých kanálov pre odvedenie odtoku vody,“ dodala v mene Hlohovčanov poslankyňa.

Povodňami najviac postihnuté okolie križovatky pri Kauflande prináleží k ceste, ktorá patrí Trnavskému samosprávnemu kraju. Jej čistenie by teda mala zabezpečiť župa. Zdá sa však, že odtiaľ sa Hlohovčania tak skoro pomoci nedočkajú: „VUC–ka povedala, že nebude v budúcnosti čistiť komunikáciu, lebo nie sú finančné zdroje a takisto má veľký výpadok v rozpočte,“ vyjadril sa primátor Ján Dlhopolček a navrhol, aby sa do nového rozpočtu mesta dostali prostriedky vyhradené na takéto situácie. 

Komplexnejšie kroky závisia aj od spolupráce s organizáciami z rizikovej lokality. Ak by sa magistrát rozhodol vybudovať oporný múrik na Kukučínovej, voda by zákonite odtekala do Zentivy. Preto je dôležitá dohoda s fabrikou. Ďalší postup, ktorý vyplynul zo stretnutia s dotknutými organizáciami Dlhopolček bližšie nekonkretizoval. Primátor prisľúbil, že pri novej výstavbe sa bude vychádzať z geologickej mapy a zmenami pravdepodobne prejde aj povodňový plán mesta.

Ako hlboko načrú opatrenia do mestskej pokladnice ešte nie je známe. Isté však je, že najmä ľudia z Kukučínovej na koniec tohtoročného mája tak skoro nezabudnú. Finančnú pomoc na nehnuteľnosti poskytoval postihnutým obyvateľom štát. Mesto sa im snažilo zmierniť škody príspevkom na čistiace prostriedky, vodu a energiu. V jedenástich prípadoch išlo o sumu 80, v jednom 200 eur. „Je to viac-menej morálny čin z hľadiska mesta,“ uviedla prednostka Eva Lukáčová. Gesto kompetentných je však iba záplatou na dôsledky zanedbaných problémov, ktorým sa dalo predísť.

Galéria k článku