Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

28. jún 2010

Umeleckú školu čaká sťahovanie

Hudobníci ostanú v centre, ostatné odbory pôjdu na Koperníkovu.

Základnú umeleckú školu čaká sťahovanie. Ďalší pobyt v havarijných podmienkach na Hlohovej už hygienik nepripustil. Hudobné triedy budú v centre mesta na Pribinovej, ostatné odbory čaká presun do vzdialenejšej Základnej školy na Koperníkovej ulici. A práve s týmto rozhodnutím údajne niektorí rodičia nesúhlasia. Mesto tvrdí, že ide o dočasné riešenie. 

Deti sa už nebudú učiť v plesnivých triedach s prepadnutou podlahou, v zime vykurovaných gamatkami. Kontrola na Hlohovej zistila také závažné nedostatky, že ďalšiu činnosť už hygienik v budove patriacej cirkvi nepovolil. Od nového školského roku budú všetky hudobné triedy na Pribinovej. Tanečný, výtvarný a literárno - dramatický odbor pôjdu do samostatných priestorov ZŠ na Koperníkovej ulici. Rozhodli o tom poslanci na júnovom zasadnutí.

Vedenie umeleckej školy sťahovanie z Hlohovej víta: „V tejto situácii iná možnosť nie je, takže určite sme radi, že odtiaľto odchádzame,“ vyjadrila sa zástupkyňa školy Gabriela Drgoňová. Okrem zúfalého stavu sú priestory v nebezpečnej dopravnej zóne a deti navštevujúce hudobný odbor pendlovali medzi dvoma budovami. Umiestnenie hudobníkov pod jednu strechu v centre momentálne považuje zástupkyňa za logický krok, keďže majú vyučovanie trikrát týždenne. Deti z ostatných odborov iba raz, takže ich dochádzanie natoľko nezaťaží. 

Údajne nie všetci vnímajú riešenie ako najšťastnejšie. Tŕňom v oku sa stalo práve sťahovanie na Koperníkovu: „Obrátilo sa na mňa niekoľko rodičov detí navštevujúcich ZUŠ, ktorí nesúhlasia s premiestnením a mali výhrady, aj keď idú do lepších priestorov. Týka sa to problému dochádzky,“ vyjadril sa Peter Frydecký. Poslanec upozornil, že deťom dochádzajúcim zo vzdialenejších častí vyhovovala blízkosť autobusových spojov: „Teraz je to umiestnené bokom,“ dodal a požiadal o umiestnenia bližšie centra.

Vedenie ZUŠ doteraz oficiálne sťažnosti neeviduje: „Nemáme žiadne reakcie od rodičov na riešenie tejto situácie. Dokonca zasadala rada školy a tam sa žiaden z rodičov nevyjadril, ani petície sa nepodpisovali, nič som nepočula,“ vyjadrila sa zástupkyňa. O výbere Koperníkovej rozhodli pracovníci školského úradu, ktorí pri hľadaní najvhodnejších samostatných priestorov pre ZUŠ preverili základné školy. Podľa Emila Kuruca ale nemá ani jedna z nich dostatočne využitú kapacitu a poslanec si myslí, že išlo skôr o neochotu riaditeľov uvoľniť priestory.

Vedenie mesta deklaruje, že ide iba o dočasné, ale momentálne jediné možné riešenie. Provizórium bude, podľa primátora Jána Dlhopolčeka, trvať maximálne tri roky. V budúcnosti by mala byť umelecká škola pod jednou strechou, teraz však na to nie sú peniaze. Stavebné práce na Pribinovej budú stáť mestskú kasu 40-tisíc eur: „Je to len projekt nevyhnutných úprav, nie je to kompletná rekonštrukcia budovy. Je to rozparcelovanie pôvodných priestorov, aby zvládli túto záťaž,“ vyjadril sa hlavný architekt mesta Miloslav Drgoň. Úpravy by mali finišovať 20 augusta. Nový školský rok už pravdepodobne mladé talenty zahája vo vynovených priestoroch.

Galéria k článku





Podobné témy
Riaditeľka Základnej umeleckej školy v Hlohovci bola odvolaná z funkcie
Riaditeľka Základnej umeleckej školy v Hlohovci bola odvolaná z funkcie
Návrh na odvolanie predložil primátor Mesta Hlohovec Miroslav Kollár.

Mimoriadne úspechy mladých výtvarníkov
Mimoriadne úspechy mladých výtvarníkov
Žiaci výtvarného odboru ZUŠ v Hlohovci zaznamenali mimoriadne úspechy vo výtvarných súťažiach.