Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

5. apríl 2009

Hlohovčania spolupracovali pri krádeži liehu

Colníci zabránili nelegálnej distribúcii nezdaneného liehu z podniku Slovenské liehovary a likérky Leopoldov.

Dňa 27.03. 2009 colníci Colného kriminálneho úradu na cestnej komunikácii vedúcej od podniku Slovenské liehovary a likérky, a.s., Leopoldov pri kontrole osobného motorového vozidla Opel Astra, striebornej farby našli vo vozidle šesť 25 litrových umelohmotných nádob (150 l) s čírou tekutinou páchnucou po liehu.

Predbežným meraním liehovitosti colníci zistili, že ide o 96%-ný alkohol a vozidlo zachytili len približne dvanásť minút po nelegálnom naplnení týchto nádob liehom priamo z výrobného zariadenia na lieh v podniku Slovenské liehovary a likérky, a.s., Leopoldov. Lieh bol ešte horúci, mal teplotu približne 90°C. Vodičom bol Ľuboš K., nar.1975, trvale bytom Trakovice ktorý pôvod a spôsob nadobudnutia liehu nevedel preukázať.

Colným kriminálnym úradom bolo zistené, že uvedený lieh pochádza z podniku Slovenské liehovary a likérky, a.s., Leopoldov, odkiaľ bol nezákonne získaný, bez zaplatenia spotrebnej dane. Pri nelegálnom získavaní liehu z uvedenej spoločnosti Ľuboš K. spolupracoval s dvomi zamestnancami, a to Patrikom K., nar.1977, trvale bytom Hlohovec a Jánom L., nar. 1957, trvale bytom Hlohovec, ktorý je zamestnancom súkromnej bezpečnostnej služby v uvedenom podniku.

Ján L. zabezpečoval ochranu pred odhalením zo strany ďalších zamestnancov podniku, ako aj pred pracovníkmi daňového dozoru a Patrik K. plnil v areáli podniku plastové nádoby liehom a tieto následne cez nepoužívanú vstupnú bránu odovzdával Ľubošovi K. Ten takto získaný lieh uskladňoval v rodinnom dome svojho otca v Trakoviciach. Od októbra 2008 do 27.3. 2009 Ľuboš K. takto v spolupráci s týmito osobami nelegálne získali z areálu spoločnosti Slovenské liehovary a likérky, a.s., Leopoldov nezákonný lieh v množstve asi 4.000 l, čím spôsobili škodu na spotrebnej dani z liehu vo výške 40.000 €. Rovnako vznikla škoda spoločnosti Slovenské liehovary a likérky, a.s., Leopoldov. Lieh pochádzajúci z trestnej činnosti ďalej distribuovali do miestnych pohostinstiev.

Na základe príkazu sudcu Okresného súdu Piešťany, colníci následne vykonali štyri domové prehliadky a tri miestne zisťovania v pohostinstvách v Leopoldove, v Šulekove a v Hlohovci. Pri domových prehliadkach zaistili: - takmer 1 500 litrov liehu s rôznou koncentráciou alkoholu, esencie na ochutenie liehu (borovička, koňak, vodka) a destilačný prístroj na demiralizovanie vody používanej na riedenie liehu.

Policajt colnej správy začal v uvedenej veci trestné stíhanie, a to z dôvodu podozrenia z troch trestných činov: zo spáchania prečinu nepovolenej výroby liehu, prečinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru a podozrenia zo spáchania prečinu krádeže podľa Trestného zákona. Po dokázaní viny hrozí páchateľom trest odňatia slobody do výšky troch rokov. Hodnota zaisteného tovaru predstavuje sumu cca 16 478,- EUR.

V nasledujúci deň 28.03. 2009 vykonali colníci podobnú kontrolu v meste Sereď v garážach, kde našli Celkovo 450 litrov 95% liehu a 20 litrov 41% destilátu. Z doterajších zistení je zatiaľ zrejmé, že lieh pochádzal z trestnej činnosti Ľuboša K., Jána L., Patrika K. Osoba Ján B. figuroval ako odberateľ a nelegálne získaný lieh následne distribuoval ďalej. Policajt Colnej správy začal trestné stíhanie pre prečin nepovolenej výroby liehu podľa § 253 zákona Trestného zákona. Hodnota zaisteného tovaru policajtom Colnej správy predstavuje sumu cca 4 886,- EUR.

Pri realizáciách v dňoch 27.03. 2009 a 28.03. 2009 bolo celkovo policajtom colnej správy zaistených 2086 litrov liehu, z toho 24 litrov spotrebiteľských balení liehu, 126 litrov esencie na ochutenie liehu, minerálny olej červenej farby v množstve 150 litrov a finančné prostriedky vo výške 265,- EUR použité pri páchaní trestnej činnosti. Celková škoda na spotrebnej
dani len za tieto dva dni predstavuje čiastku 21 609,- EUR. V prípade dokázania viny hrozí páchateľom trest odňatia slobody až do výšky troch rokov.