Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. marec 2009

OSTEOPORÓZA - komplexná liečba

Odborné celoslovenské sympózium Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Osteoporóza - rednutie kostí - sa v priebehu posledných 20 rokov stala závažným epidemiologickým, sociálnym, ekonomickým aj lekárskym problémom. Osteoporóza býva označovaná ako tichý zlodej kostí. Myslí sa tým vyjadrenie, že vznik a rozvoj tejto choroby je pomalý a niekedy úplne nerozpoznateľný. U časti chorých sa osteoporóza skutočne nemusí prejaviť žiadnymi ťažkosťami. Choroba pritom môže pokračovať a jej prvým prejavom môže byť až osteoporotická zlomenina, ktorá sa objaví náhle - ako „blesk z jasného neba“ - po pôsobení aj nepatrného násilia.

Osteoporóza je závažným civilizačným ochorením spojeným s bolesťami a rizikom zlomeniny i po najmenšom  úraze (hlavne v oblasti stavcov chrbtice, krčku stehnovej kosti, zápästí). Výskyt ochorenia na Slovensku sa odhaduje na 8% obyvateľstva, t.j. približne 400 000 tisíc obyvateľov a je predpoklad nárastu počtu pacientov s osteoporózou i počtu zlomenín na podklade rednutia kostí so závažnými zdravotnými, sociálnymi i ekonomickými dopadmi.

Je veľmi dôležité skupinu rizikových osôb včas diagnostikovať a následne komplexne správne liečiť, aby sme  komplikáciám - zlomeninám predišli. Celková diagnostika osteoporózy sa vykonáva v osteologických ambulanciách (v Hlohovci v Reumatologicko-rehabilitačnom centre na Pribinovej ulici), ktoré sú vybavené celotelovým denzitometrickým prístrojom.

Celej problematike osteoporózy sa bude venovať celoslovenský odborný lekársky seminár, ktorý sa uskutoční v našom meste v Dome kultúry 28.3.2009. Odborníci z celého Slovenska budú prednášať problematiku výskytu osteoporózy a jej včasné odhaľovanie. Lekári bližšie rozoberú možnosti farmakologickej, nefarmakologickej i operačnej liečby. Značná časť priestoru je venovaná pohybovej aktivite pacientov s osteoporózou. Súčasťou odborného programu budú aj ukážky špeciálnej zostavy cvičení podľa Ďurišovej, ktorá upravením svalovej nerovnováhy nielen znižuje bolesť v oblasti pohybového aparátu, ale aj zlepšuje kostné parametre.

Na odbornom sympóziu bude podrobne predstavená aj publikácia s CD Dr. Ďurišovej „Ženské bolesti chrbtice (sterilita, inkontinencia, osteoporóza)“. Kniha je určená pre pacientov i zdravotníkov, venuje sa epidemiológii, diagnostike a komplexnej liečbe  sterility-neplodnosti, inkontinencie-nechcenému unikaniu moča a osteoporózy (diétne opatrenia, liečba chemická, nechemické metodiky). Je určená ženám od mladého, cez stredný až do vyššieho veku (i keď unikanie moču a rednutie kostí sa môže vyskytnúť aj u žien mladších ročníkov, pričom problematika porúch panvového dna a osteoporózy sa týka i druhého pohlavia - mužov).

Nahraté CD je ideálnou pomôckou na cvičenie pre všetky uvedené preventívno-liečebné zostavy.

Kompletné informácie: www.rrc.sk.