Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. november 2008

Verejný záujem

Organizačné nedostatky zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Hlohovci.

Najčastejšou výčitkou obyvateľov Hlohovca, namierenou voči miestnej samospráve, je organizácia zasadnutí mestského zastupiteľstva. Súčasný spôsob priebehu rokovania so začiatkom v dopoludňajších hodinách prakticky znemožňuje účasť pracujúcich občanov. Obyvatelia tak pociťujú nedostatočnú možnosť vyjadriť sa k problémom, ktoré sa ich dotýkajú.

Na tento nedostatok upozornil poslanec Oliver Pestún a navrhol presunúť čas rokovania na 13. hodinu. „Veľa ľudí sa sťažuje, že sú v práci a nemôžu prísť vystúpiť,“ povedal počas posledného zasadnutia MsZ. Priestor pre vyjadrenia občanov by sa tak presunul na neskoršiu, prijateľnejšiu hodinu.

Primátor v zásade návrh neodmietol, upozornil však na predchádzajúce obdobia, kedy boli zasadnutia v popoludňajších hodinách. Podľa jeho slov končili neskoro v noci a zastupiteľstvo už prakticky nebolo uznášaniaschopné. Tak zásadnú zmenu by však museli schváliť poslanci svojím rozhodnutím

Tento model je bežný aj v niektorých iných mestách, ktoré sa prirodzene snažia vyjsť svojim obyvateľom v ústrety. Topoľčany, Zvolen, Lučenec či Myjava začínajú rokovania mestského zastupiteľstva v popoludňajších hodinách, a tým značne zjednodušujú možnosť občana aktívne sa podieľať na samospráve.

Ďalším nedostatkom, ktorý pociťujú nielen zástupcovia médií, je technické zabezpečenie rokovania. Absencia elektronického hlasovacieho zariadenia posúva Hlohovec v porovnaní s inými mestami ďaleko do minulosti. „Tradičný“ spôsob sčítavania zdvihnutých rúk rozhodne k efektivite rokovania neprispieva. Moderné technológie dnes minimalizujú možnosť chyby pri sumarizovaní hlasovania, zjednodušujú spracovanie a predovšetkým urýchľujú zverejnenie výstupov, napríklad na web stránke mesta. Multifunkčné priestory Domu kultúry nie sú ideálne pre inštaláciu zariadenia tohto typu, ktorého súčasťou je aj svetelná informačná tabuľa.

Problém, ktorý sa však riešiť rozhodne dá, je nedostatočné ozvučenie. Výstupy jednotlivých poslancov sú často bez použitia mikrofónu, čo značne obmedzuje zrozumiteľnosť prejavu.

V týchto súvislostiach veľmi paradoxne vyznievajú opatrenia, ktoré prijalo MsZ v Hlohovci na svojom poslednom zasadnutí. Obmedzenia týkajúce sa vystúpení občanov a „neprizvaných“ médií naznačujú, že časť poslancov má snahu regulovať priebeh rokovania. Takýmto rozhodnutiam by však jednoznačne malo predchádzať vyriešenie elementárnych organizačných nedostatkov. Až potom občania získajú pocit, že ide skutočne o verejný záujem.

Galéria k článku