Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

25. február 2007

Príslovie na každý deň

"Kto pozná príslovia, nemôže byť zlý človek."

Táto pekná myšlienka zaznela vo filme Amélia z Montmartru. Odhliadnuc od faktu, že samotná znalosť prísloví a porekadiel ešte neznamená, že ich používateľ pochopil skutočný význam a jeho správanie podlieha múdrosti, je na tomto výroku kus pravdy. Mladé generácie majú však v tomto smere sťaženú pozíciu. Nové príslovia nevznikajú a tie „staré“ nehovoria slovníkom dnešnej doby. Niežeby sa všetky takéto myšlienky v súčasnosti nedali aplikovať a už vôbec netvrdíme, že sa ich múdrosť stratila v minulosti. Napriek tomu sa tieto krátke, ale trefné poučenia pomaly vytrácajú z nášho slovníka. Nie sú totiž "in" ani "cool", význam nie je okamžite jasný a použité slová dnes znejú akosi čudne.

Vezmime si napríklad známe: "Babka k babce, budú kapce". Aj keby sme sa preniesli cez skutočnosť, že slovo "babka" v súvislosti s označením menovej jednotky dnes používa len málokto a "kapce" v dnešnej dobe nie sú práve motiváciou k šetreniu, súčasný životný štýl je úplne opačný. Najskôr mať, vlastniť, užívať a až potom šetriť – splácať. Apropo: "Kto šetrí, má za tri". Myšlienka znie v dnešnom exaktnom svete síce trochu nedokončene, ale aj tak... Tri už dávno neznamená veľa a ani trojpercentná úroková sadzba nedokáže pokryť infláciu podporenú devalváciou. Sčítané a podčiarknuté, samotným šetrením určite strácame. Niet sa čo čudovať, že mladý, rozhľadený človek začne pochybovať o takomto tvrdení a slabšie povahy možno aj o prísloviach vôbec. Sú však myšlienky, ktorých význam bude vždy aktuálny. Stojí za to, aspoň na okamih sa zamyslieť nad ich posolstvom. A možno by stačilo tieto malé formy ľudovej slovesnosti pripomínať, aby sa nestratila múdrosť v nich schovaná.

Rozhodli sme sa, že vás každý deň potešíme jedným pekným príslovím, ktoré nájdete hneď na úvodnej stránke, veď: „Človek nikdy nie je dosť múdry“.