Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

24. august 2008

Úspechy mladých poradcov

Mládežnícky poradný orgán primátora mesta Hlohovec.

Koncom minulého roka sme sa v niekoľkých článkoch venovali komisii mladých, ktorej predsedom sa stal MVDr. Oliver Pestún. Komisia sa snažila podnietiť a hlavne motivovať mladých ľudí z Hlohovca k aktívnej participácii na živote v meste. Taktiež im ponúkla pomocnú ruku pri tvorbe vlastných projektov. Mladí by sa tak mohli napríklad uchádzať o možnosť čerpania dotácií  zo štátneho rozpočtu. Komisiu menoval primátor mesta PhDr. Ján Dlhopolček na rok 2007 a od jej založenia v lete minulého roku sa uskutočnili dve stretnutia. Na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva podal jej predseda a zároveň poslanec za miestnu časť Šulekovo Oliver Pestún návrh na uznesenie, aby sa činnosť komisie predĺžila aj na ďalšie roky.

Primátor mesta však zaujal k celej veci odmietavé stanovisko a o návrhu sa ani nehlasovalo. Ján Dlhopolček vtedy argumentoval najmä faktom, opierajúcim sa o existenciu svojho Mládežníckeho poradného orgánu (MPO). V chronologických súvislostiach treba podotknúť, že MPO zahájil svoju činnosť až mesiac po prvom stretnutí dnes už neexistujúcej komisie. Pokiaľ  komisia stavala najmä na pomoci mladým pri spracovávaní projektov s možnosťou uchádzať sa o dotácie zo štátnych zdrojov, poradný orgán zožal svoj prvý úspech v podobe presadenej myšlienky nového skateparku. Nápad, prezentovaný ako zásluha MPO, načrel do mestskej pokladnice štedrou čiastkou tri milióny korún a poslanci ho schválili v balíku rozpočtu na r. 2008 – 2010. Predpokladaný termín začatia jeho výstavby ja naplánovaný na október tohto roku.

Pokiaľ sa v médiách (MY Trnavské noviny, 18. 2. 2008) nechala hovorkyňa Eva Uhráková  počuť, že komisia počas svojho trvania nepreukázala žiadnu viditeľnú činnosť, na strane druhej, poradný orgán mal svoj veľký tromf práve v podobe spomínaného skateparku. Činnosť komisie bola hovorkyňou interpretovaná ako „zle pochopený program“, ktorý „sa chytal za chvost“. Naopak, fungovanie MPO bolo odprezentované ako združenie mladých ľudí „ktorí už aj niečo dokázali“ a „spolupracujú so všetkými komisiami v meste“.

Aj preto nás s odstupom času zaujímalo, ako pokračujú ďalšie aktivity poradného orgánu. Podľa zverejnených údajov zasadali tento rok členovia MPO s primátorom mesta dvakrát. Na  januárovom rokovaní bola primátorovi predložená koncepcia štatútu MPO s tým, že po jej dopracovaní sa zverejní na oficiálnej stránke mesta. V rámci rubriky Otázky pre mesto sme získali informáciu o ostatnom stretnutí poradného orgánu, ktoré sa uskutočnilo začiatkom júna. Predmetom rokovania bolo schválenie navrhnutého štatútu a prijatie nového člena.

Je úsmevné, že obsah štatútu sa na oficiálnej stránke objavil deň po zaslaní našej otázky. Zverejnené informácie týkajúce sa poradného orgánu však majú okolo seba množstvo otáznikov. Viac svetla do jeho fungovania nevniesli ani nedávno schválené stanovy. Medzi dostupnými informáciami na oficiálnej stránke mesta nie sú doteraz uvedené napríklad mená členov, podrobné programy rokovaní ani termíny zasadnutí na najbližšie obdobie.

V mnohých mestách zastrešuje aktivity mladých Študentský parlament. Napríklad v Pezinku, Študentský parlament úspešne reprezentuje záujmy mladých ľudí od roku 2005. Zverejnené informácie poskytujú údaje o jeho členoch, termínoch, programoch aj zápisniciach z jednotlivých rokovaní, na ktorých sa môže zúčastniť aj široká verejnosť. Predseda alebo jeho podpredsedovia sú prítomní aj na zasadnutiach mestského zastupiteľstva, kde môžu prezentovať svoje názory a pripomienky týkajúce sa života mladých v meste.

Ak má skutočne poradný orgán v Hlohovci ambície „zaktivizovať mládež “ a snahu „prebudiť generačný dialóg“, mal by v prvom rade poskytnúť verejnosti všetky údaje o svojej činnosti. Vzhľadom na to, že tieto informácie sme v rubrike MPO nenašli, obrátili sme sa na hovorkyňu mesta Evu Uhrákovú. Okrem tém a výstupov posledného zasadnutia poradného orgánu sme sa zaujímali aj o to, kto sa môže zúčastniť týchto stretnutí, s ktorými komisiami a o čom doteraz MPO rokovalo a taktiež sme sa chceli dozvedieť mená členov poradného orgánu. Do uzávierky sme však od hovorkyne nedostali žiadnu odpoveď. Verejnosť sa teda musí uskromniť s informáciou, že za posledných sedem mesiacov bolo jediným reálnym úspechom Mládežníckeho poradného orgánu primátora navrhnutie, predloženie a schválenie svojich stanov.