Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

17. august 2008

Vodné dielo Sereď – Hlohovec

Občania dostali možnosť vyjadriť sa k pripravovanej výstavbe.

Dňa 4. augusta tohto roku sa v priestoroch Domu kultúry v Hlohovci uskutočnilo verejné  prerokovanie v súvislosti so zámerom výstavby Vodného diela (VD) Sereď – Hlohovec a jeho vplyvom na životné prostredie. Na stretnutí sa za prítomnosti zástupcov spoločnosti PEDOHYG Bratislava - spracovateľa posudkovej správy a predstaviteľov navrhovateľa, ktorým je štátny podnik Vodohospodárska výstavba, zúčastnili okrem zástupcov verejnosti aj starostovia dotknutých obcí z okresu Hlohovec. Cieľom verejného prerokovania bolo bližšie oboznámenie verejnosti so zámerom a občania dostali priestor na diskusiu s kompetentnými.

O zámere vybudovať VD Sereď – Hlohovec sa už hovorí niekoľko desaťročí. Koncom minulého storočia nadobudli prípravy projektu reálnejšie kontúry. V tom čase už bolo vypracovaných množstvo štúdií, posudkov a taktiež územné rozhodnutie. Pre nečinnosť však stratili svoju platnosť. V súčasnosti sa proces obnovil a jeho dôležitou zložkou je aj informovanie verejnosti o tomto zámere.

VD Sereď – Hlohovec tvorí súčasť Vážskej vodnej cesty, ktorá by sa v prípade realizácie jeho výstavby využívala ako medzinárodná plavebná cesta. Líniová stavba s celkovou dĺžkou približne 23 km zasahuje do troch okresov (Hlohovec, Trnava, Galanta) Trnavského kraja. Zámerom je priamo dotknutých 13 katastrálnych území. V našom okrese sú to okrem Hlohovca aj Bojničky, Horné Zelenice, Dolné Zelenice, Dvorníky, Dvorníky – Posádka a Siladice. Vzhľadom na skutočnosť, že Leopoldov a miestna časť Šulekovo sa nachádzajú v tesnej blízkosti VD, navrhovateľ uvádza medzi dotknutými územiami aj tieto obce.

Hlavným prínosom výstavby by bolo predovšetkým splavnenie posledného úseku Váhu medzi Komárnom a Žilinou. Významný účel VD spočíva aj v jeho protipovodňovej ochrane, výrobe elektrickej energie a nezanedbateľnú zložku tvoria aj nové možnosti  športovo – rekreačného využitia. Jeho hlavným objektom je stupeň Sereď, ktorý pozostáva z vodnej elektrárne a plavebnej komory. V súvislosti s výstavbou VD sa hovorí aj o verejnom lodnom prístave v Madunickom kanáli neďaleko Hlohovca. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií túto lokalitu eviduje a je predpoklad, že tu vznikne verejný prístav. Jeho výstavba však nie je zahrnutá medzi ostatnými objektmi, ktoré tvoria súčasť VD Sereď – Hlohovec. S výstavbou by sa malo začať v roku 2010. Všetko však závisí od úspešnosti prípravného procesu a najmä vyriešenia otázky financovania výstavby. Termín ukončenia výstavby je predbežne naplánovaný na rok 2015.

Otázky prítomných občanov v Hlohovci podnietili zaujímavú diskusiu. Prednesené pripomienky sa dotýkali napríklad obáv zo zvýšenia hladiny podzemných vôd, zosuvov pôdy, či zmeneného rázu fauny a flóry na dotknutom území. Obyvatelia predostreli aj problematiku čiernych skládok, zaujímali sa o splavnenie rieky a verejná diskusia sa opäť nevyhla ani oblasti dopravy v súvislosti so zvýšením náporu na cestné komunikácie.

Na všetky otázky a pripomienky zodpovedali prítomným občanom kompetentní. Faktami a výsledkami analýz sa snažili vyvrátiť obavy zúčastnených. Taktiež predostreli opatrenia, ktoré sa budú realizovať za účelom eliminácie prípadných rizík. Zároveň informovali prítomných občanov a starostov dotknutých obcí o možnosti zasielať pripomienky k navrhovanej výstavbe na Ministerstvo životného prostredia SR do 14. augusta tohto roku. V prípade kladného stanoviska ministerstva bude nasledovať územné a stavebné konanie. Začatie vlastnej výstavby je podmienené vydaním povolenia štátnej vodnej správy a doriešením jej financovania.

Viac informácií o tomto odvážnom projekte nájdete aj na:

Enviroportál - Vodné dielo Sereď - Hlohovec
Informácie o výstavbe

Galéria k článku