Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. jún 2008

Kolotoč otázok

Interpelácie počas zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Hlohovci.

Mestskí poslanci, ako predĺžená ruka občanov svojich volebných obvodov, vystupujú v ich mene počas rokovaní mestského zastupiteľstva aj prostredníctvom interpelácií. Interpelácie, ako verejne prednesené otázky, sa priamo dotýkajú rôznych oblastí súvisiacich so životom v meste v dosahu verejnej správy. Z pohľadu právnej teórie sa v materiáli: Komentár k Ústave Slovenskej republiky (Čič, M. a kol.. Matica slovenská 1997, s. 309) objavuje tvrdenie, že interpelácia: “... je klasickým a vo všetkých parlamentných demokraciách na celom svete rozšíreným prostriedkom na kontrolu výkonnej moci parlamentom. Interpelovať znamená položiť kvalifikovanú, zásadnú otázku vo veciach pôsobnosti interpelovaného, ktorý na ňu musí odpovedať.“ V prípade, ak v rokovacom poriadku obecného zastupiteľstva nie je pojem interpelácia bližšie zadefinovaný,  rozumie sa ňou otázka vo veciach týkajúcich sa výkonu práce primátora, alebo členov mestskej rady.

Adresát takýchto pripomienok - vedenie mesta, by mal každú z interpelácií zobrať na vedomie, a nielen fundovane, ale aj komplexne sa k nej vyjadriť. V prípade opodstatnených kritických záležitostí by mali zaznieť konkrétne kroky, ktoré kompetentní podniknú na odstránenie nevyhovujúceho stavu. Následne by sa malo prednesené riešenie čo najskôr premeniť z papierovej podoby na realitu. Takto ideálne by to malo vo všetkých mestách fungovať. Žiaľ nefunguje. Teda aspoň čo sa Hlohovca týka, treba si priznať isté rezervy. Rovnaký názor zdieľa aj poslanec za siedmy volebný obvod MVDr. Oliver Pestún. Na  zasadnutí mestského zastupiteľstva 17. apríla tohto roku preto predniesol svoju interpeláciu, týkajúcu sa priamo samotného vybavovania interpelácií. Dôvodom, prečo sa v danej záležitosti rozhodol vystúpiť bola skutočnosť, že počas rokovaní MsZ v Hlohovci sa neustále opakujú stále tie isté pripomienky. Ako konkrétne príklady na aprílovom zasadnutí MsZ, okrem iného, spomenul aj nerealizované úpravy zelených pásov na Ulici Osloboditeľov v miestnej časti Šulekovo, ktoré mala zabezpečiť firma Staveko, či neuskutočnené osadenie spomaľovacích prahov a dopravného značenia na tej istej ulici. V obidvoch prípadoch išlo totiž o pripomienky prednesené v rámci interpelácií a vedenie mesta v sľubovanom termíne ich realizáciu nezabezpečilo.

Pravdou je, že v rámci interpelácií sa v Hlohovci pretriasajú stále tie isté témy. Či už ide o zanesené kanalizačné vpuste a miznúce kanálové poklopy, orezy drevín, nečistotu v uliciach, rozkopané chodníky, problémy s parkovaním, či inými dopravnými kolíziami v meste... Snáď by niekedy postačilo, keby sa niektoré z týchto záležitostí nerealizovali iba jednotlivo, ale vnímali sa prezieravejšie a komplexnejšie.

Často sa, problémy len prednesú, navrhne sa riešenie, ale k očakávanej zmene nedôjde. Vyjadrenia Mestského úradu v Hlohovci k jednotlivým interpeláciám považuje Pestún za nedostatočné a preto prišiel s návrhom na uznesenie, aby boli doplnené o niektoré ďalšie údaje. Takéto vyjadrenia by mali podľa neho obsahovať konkrétne informácie o tom, kto danú interpeláciu vybavuje, kto a akým spôsobom bude danú záležitosť realizovať a samozrejme termín, dokedy bude požiadavka splnená. V prípade, že by k avizovanému dátumu k náprave nedošlo ďalej navrhol, aby osoba, poverená vybavovaním interpelácie upovedomila poslanca, ktorý pripomienku predniesol o dôvode nesplnenia požiadavky, ako aj o novom termíne jej splnenia.

V tejto súvislosti informovala prednostka Mestského úradu v Hlohovci Ing. Eva Lukáčová o pripravovanom materiáli, ktorý pojem interpelácia presne zadefinuje. Ako dôvod uvádza skutočnosť, že: „...90% z prednesených „interpelácií“ sa opakuje, nie sú to interpelácie a je možné ich vybaviť i návštevou MsÚ.“ Vzhľadom na to, že táto problematika sa bude prejednávať na nadchádzajúcom zasadnutí MsZ (26. júna 2008) Oliver Pestún svoj návrh na uznesenie stiahol.

V konečnom dôsledku by však poslanec mal dostať otvorený priestor na to, aby mohol verejne vyjadriť všetky pripomienky občanov, ktorí si ho zvolili. Presne tých občanov, ktorí nechcú, aby sa ich problémy neustále opakovali, presúvali a ignorovali. Presne tých občanov, ktorí od svojich zvolených zástupcov očakávajú iba to, aby sa nedostatky v ich meste skutočne naozaj riešili.