Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

8. jún 2008

Radar v meste

Mestská polícia v Hlohovci mala zapožičaný merač rýchlosti.

Vplyv na nepriaznivú dopravnú situáciu v mestách má často aj nedodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Jednou z možností ako takýmto situáciám predísť je zmapovať tie najkritickejšie lokality, kde pravidelne dochádza k dopravným priestupkom. Následne je potrebné hľadať konštruktívne riešenia, ktoré by situáciu na kritickom úseku pomohli úspešne vyriešiť.

Medzi najčastejšie prehrešky našich vodičov patrí prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti. Práve na tento účel mal útvar Mestskej polície v Hlohovci zapožičaný v období od 9. do 19. apríla tohto roku cestný laserový rýchlomer Famalaser III. Podľa informácií náčelníka MsP v Hlohovci JUDr. Jozefa Šoku bolo počas tohto obdobia uskutočnených 18 informatívnych meraní na rôznych komunikáciách v meste. „Merania boli vykonávané tak, aby bol pokrytý celý operačný týždeň, t.j. boli vykonané počas dennej a nočnej doby, v soboty aj v nedele,“ informoval ďalej Magazín – Hlohovecko.sk náčelník. Tieto merania boli koordinované v súčinnosti s hliadkami Obvodného oddelenia Policajného zboru v Hlohovci. Na úrovni obidvoch polícií sa uskutočnila aj následná analýza meraní. Na niektoré komunikácie v meste bolo odporučené umiestniť spomaľovacie prahy.

Famalaser III. je  typ prístroja, ktorý dokáže snímať rýchlosť vozidla až do vzdialenosti 1,8 km. Na 160 metrov dokáže rozoznať evidenčné číslo vozidla. Princíp merania laserom umožňuje spoľahlivé vytvorenie záznamu aj v prípade, že vodič v krátkom okamihu zmenil rýchlosť svojho vozidla. Medzi usvedčujúce dôkazy patrí fotografia alebo videozáznam s údajom GPS súradníc. Pomocou špeciálnej kamery je prístroj uspôsobený aj na snímanie v noci. Merania sa môžu uskutočňovať z miesta, ako aj z idúceho vozidla. Jeho cena je takmer 800 tisíc Sk. Vlastným meračom rýchlosti už disponujú aj niektoré slovenské mestá ako napríklad Prievidza, Trenčín alebo Myjava. Ďalšou z možností je prenájom takéhoto prístroja, pri stanovení určitých podmienok. Časť „výnosu“ z pokút putuje do mestského rozpočtu a časť z nich získa firma, ktorá merač obci prenajala. V súlade s ustanovením § 4 zákona č. 564/1991 Zb. merač rýchlosti, ako technický prostriedok MsP, musí schváliť mestské zastupiteľstvo.

Mnohým vodičom meranie rýchlosti a vyberanie pokút  mestskou políciou prekáža. Domnievajú sa, že v takýchto prípadoch príslušníci MsP konajú nad rámec svojich kompetencií. V súlade s platným zákonom však môže mestská polícia merať rýchlosť a sankcionovať vodičov na komunikáciách, ktoré má v správe príslušná obec a kde je povolená rýchlosť stanovená dopravným značením. Viac svetla do kompetencií útvarov mestskej polície pravdepodobne vnesie nový zákon o premávke a cestných komunikáciách, ktorý by mal vstúpiť do platnosti na jeseň tohto roku. „Zákon bude adresnejšie  konkretizovať  aj  oprávnenia  MsP na úseku dopravy,“ uviedol Jozef Šoka.