Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

1. jún 2008

Miesto pre deti

Detské ihriská – je ich v Hlohovci málo a či dostatok?

Vlna nevôle, ktorá sa zdvihla v poslednom období medzi občanmi má spoločného menovateľa – detské ihriská. V ostatnom čase sa totiž ich počet v Hlohovci značne zredukoval. Mesto obhajuje tento krok platnou legislatívou a nedostatkom financií.

Podmienky na prevádzku pieskovísk sa s novým nariadením značne sprísnili. Ich dopad sa prejavil nielen v postupoch údržby, ale aj v kritériách na samotnú kvalitu piesku. Prevádzkovateľ (Mesto Hlohovec) je povinný zabezpečiť ich pravidelné čistenie, prekopávanie, prehrabávanie a polievanie pitnou vodou. Tieto postupy je potrebné realizovať minimálne raz za dva týždne. Piesok určený na detské ihriská musí spĺňať náročné hygienické normy. V prípade, ak by došlo k prekročeniu únosných povolených hodnôt, pieskovisko nemôže naďalej slúžiť tomuto účelu. Nedodržanie pravidiel údržby a hygienických kritérií je sankcionované pokutou. Keďže náklady na prevádzku pieskovísk značne vzrástli, mesto pristúpilo k ich čiastočnému zredukovaniu. Z pôvodných 24 sa ich počet znížil na 9. Tejto téme sme sa už bližšie venovali aj v článku „Na vlastné nebezpečenstvo“.

Nakoľko sú pieskoviská súčasťou detských ihrísk, pristúpilo sa aj k riešeniu ostatných prvkov nachádzajúcich sa na týchto priestranstvách. Ing. Martin Balla – mestský poslanec a zároveň zamestnanec Vodárenských a technických služieb, s.r.o. (spoločnosť poverená údržbou detských ihrísk v Hlohovci ) vysvetľuje tento krok tým, že niektoré prvky prestali spĺňať požadované bezpečnostné predpisy. Napríklad - šmýkačka by mala ústiť do pieskoviska. To bolo dôvodom, prečo aj časť ostatného vybavenia z detských ihrísk vymizla.

V prípade, ak by mesto v súčasných stanovených podmienkach prevádzkovalo pôvodných 24 pieskovísk, predstavovali by tieto náklady 1 200 000,- Sk. Podľa vyjadrenia oddelenia prednostky MsÚ Hlohovec, nemožno náklady na pieskoviská od celkových nákladov na údržbu detských ihrísk oddeliť. Vypočítaná suma teda predstavuje komplexnú čiastku na prevádzku celých týchto priestranstiev. Doteraz boli za rok 2008 na údržbu deviatich detských ihrísk v Hlohovci vynaložené náklady v celkovej hodnote 178 tis. Sk. V roku 2007 predstavovali celkové náklady na údržbu detských ihrísk v Hlohovci čiastku 168 975,- Sk.

Opäť sme sa vybrali do ulíc mesta. Tentoraz sme sa mamičiek s malými deťmi opýtali aj na to, či je podľa nich v Hlohovci kvalitných detských ihrísk naozaj dostatok. Respondentky neboli s ich úrovňou ani počtom vôbec spokojné. Chýbajú im najmä ihriská na sídliskách, ktoré v poslednom čase vymizli. „Deti sa skutočne nemajú kde hrať,“ vyjadrila sa jedna z nich. Taktiež ich mrzí, že na týchto miestach sa „realizujú“ psíčkari a miestni vandali. Kvalitnejšie detské ihriská na Dilongovej ulici a najmä v Zámockej záhrade sú podľa nich často preplnené. Mamičky, ktoré bývajú v rodinných domoch sa týmto verejným priestranstvám radšej vyhýbajú a dávajú prednosť vlastnej záhrade.

Zostrih ankety:

Mesto sa snaží zmierniť tento stav vybudovaním dvoch nových detských ihrísk. Jedno z nich je od dnešného dňa k dispozícii v areáli Liečebne dlhodobo chorých na Podzámskej ulici. Nové ihrisko pribudne začiatkom mesiaca aj v miestnej časti Šulekovo v blízkosti futbalového ihriska. Na ich výstavbu bola v rozpočte mesta vyčlenená celková suma jeden milión korún. 

Pre prehrávanie videa potrebujete vyššiu verziu Flash Player

www.hlohovec.tv
Vaša nová internetová stránka s videopostrehmi z Hlohovca.
Galéria k článku