Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

25. máj 2008

Zámok na predaj

Poznáme meno investora, s ktorým prebiehajú rokovania o predaji zámku v Hlohovci.

Nakoľko sa medzi občanmi čoraz intenzívnejšie hovorí o predaji zámku v Hlohovci, aj my sme sa rozhodli osloviť vedenie mesta so žiadosťou o bližšie informácie, týkajúce sa tohto zámeru. Zaujímal nás zoznam potenciálnych investorov, s ktorými momentálne rokovania o predaji architektonickej pamiatky prebiehajú. Po počiatočnom odmietnutí s argumentáciou, opierajúcou sa o strategické a komerčné dôvody ako aj predmet obchodného tajomstva, sme sa v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám odvolali a opakovane sa domáhali odpovede.

V tejto súvislosti sme sa obrátili na organizáciu Transparency International Slovensko (TIS), ktorá sa zameriava aj na problémy nedostatočnej informovanosti občanov vo veciach verejného záujmu. Koordinátor samosprávneho programu TIS Ivan Rončák sa k postoju vedenia mesta vyjadril: „Keďže je zámok vo vlastníctve mesta, otázka jeho predaja alebo prenájmu je otázkou vo verejnom záujme. Preto by vedenie mesta malo poskytnúť o transakcii všetky dostupné informácie.“ Primátor Hlohovca PhDr. Ján Dlhopolček, 20. mája tohto roku opakovanej žiadosti o sprístupnenie informácie vyhovel. Z pôvodných, údajne deviatich záujemcov, momentálne prebiehajú rokovania už ba s jednou spoločnosťou: „Mesto Hlohovec v súčasnosti rokuje iba s jedným záujemcom o kúpu zámku v Hlohovci a tým je obchodná spoločnosť TOLETUM s.r.o., so sídlom Búdkova cesta 37, Bratislava.“

Dlho utajovaný zoznam záujemcov o kúpu zámku v Hlohovci je teda na svete. Vzhľadom na to, že momentálne je v hre už iba jedno meno, nemožno naďalej hovoriť o zozname. „Všetky rokovania so záujemcami o kúpu mali informatívny a predbežný charakter. Rokovania boli ukončené z dôvodu, že okrem jedného, žiaden z potenciálnych záujemcov neprejavil po úvodných rokovaniach ďalší záujem a neakceptoval podmienky mesta,“ uvádza sa ďalej v predmetnom vyjadrení. Sčasti sa tak potvrdili domnienky našich čitateľov, ktoré zazneli v diskusii, že podmienky, ktoré si mesto stanovilo, nemusia byť pre investorov zaujímavé a môžu ich od zámeru odradiť.

Spoločnosť, s ktorou momentálne rokovania prebiehajú, je v Hlohovci známa v oblasti bytovej výstavby. TOLETUM s.r.o. investorsky zaisťuje developerský projekt bytového komplexu v lokalite Dolná Sihoť a založená bola práve k tomuto účelu.