Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

8. február 2007

Otázky na Mestský úrad

Pýtali sme sa hovorkyne Mestského úradu v Hlohovci - pani Evy Uhrákovej.

Tak ako ostatné mestá aj Hlohovec má niekoľko oblastí, ktoré právom vzbudzujú zvýšený záujem jeho obyvateľov.  V našom meste je to predovšetkým téma týkajúca sa dopravy, bezpečnosti a Hlohovčanov zaujíma aj bytová otázka. A tak sme sa na základe najčastejších pripomienok našich občanov rozhodli osloviť kompetentných. Na otázky nám odpovedala hovorkyňa a vedúca sekretariátu MsÚ - pani Eva Uhráková.

1.) Volebný program pána primátora obsahoval prísľub preklasifikovania štátnej cesty II/513 na cestu I. triedy. Môžete našim čitateľom priblížiť praktický význam? Aké kroky sa plánujú pri riešení zlej dopravnej situácie v Hlohovci - predovšetkým ochrana chodcov? Aký je predbežný termín výstavby okružnej križovatky pri cintoríne?

Občania mesta by mali vedieť, že Hlohovcom prechádzajú 2 štátne cesty a to II./513 - smer Nitra a II./507 - smer Topoľčany v celkovej dĺžke 5,7 km. Preklasifikovanie hlavnej cesty II./513 na cestu I. triedy je jedným z predpokladov začatia výstavby kruhovej križovatky pri cintoríne, ktorá sa stala celospoločensky dôležitou a je podporená kladným stanoviskom predsedov Nitrianskeho a Trnavského samosprávneho kraja, napriek zdĺhavému procesnému konaniu v týchto špecifických druhoch investícií.

2.) V rozpočte mesta Hlohovec na rok 2007 sa ráta s dvoma ďalšími kamerami. V ktorých lokalitách budú inštalované?

V súčasnom období kamerový monitorovací systém mesta Hlohovec pozostáva zo 7 otočných bezpečnostných kamier a jednej stacionárnej kamery umiestnenej nad vchodom do budovy mestskej polície. Hodnota doterajšieho kamerového monitorovacieho systému je 3 491 tisíc Sk. V roku 2007 chce mesto jestvujúci monitorovací systém rozšíriť o 2 kamery, nakoľko sa domnieva, že sú jedným z faktorov poklesu priestupkovej ale aj trestnej činnosti na území mesta Hlohovec. V priestoroch (verejne známych), kde sú umiestnené kamery už takmer nedochádza k latentnej priestupkovej, či trestnej činnosti. Nové kamery budú po konzultácii s mestskou a štátnou políciou umiestnené tak aby monitorovali jednu z výjazdových komunikácií z mesta a vybrané sídlisko, nakoľko práve tu dochádza k častému ničeniu zaparkovaných automobilov a k ich samotným krádežiam.

3.) Vo volebnom programe sa pán primátor zaviazal pre podporu bytovej výstavby. Aké konkrétne kroky mal na mysli? Sú plánované investície do podpory BV? Plánujú sa v Hlohovci stavať sociálne byty, ak áno kde?

Volebný program primátora mesta zahŕňal i problematiku bytovej výstavby vo všetkých formách. V priebehu roka dochádza operatívne k zmenám územného plánu sídleného útvaru Hlohovec podľa akútnych požiadaviek na jeho zmenu (priemyselná výroba, infraštruktúra a pod.). Tieto výstupy sú verejne známe zo zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Hlohovci tak, ako je napríklad schválenie funkčného regulatívu pre územie medzi ul. Timravy a polyfunkčnou zónou a schválenie zmeny územného plánu v lokalite ul. Bernolákova, zmeny regulatívu v lokalite bývalého odevného závodu OZETA -Neo a.s.. Na IBV budú pripravené lokality bývalej záhradkárskej osady na ul. T. Vansovej a lokalita s pracovným názvom Svinná hora II., kde je nevyhnutnosťou spracovanie územného plánu zóny. Je potrebné podotknúť, že tieto investičné zámery predpokladajú dlhší časový horizont na ich realizáciu. Individuálna bytová výstavba vo veľkej miere prispieva k rozšíreniu stávajúceho bytového fondu. Snahou primátora mesta je pristupovať k tejto problematike zodpovedne a v súlade s územno-plánovacou dokumentáciou, do ktorej je potrebné vnášať prvky moderného mesta.