Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

14. apríl 2008

Poklady dávnoveku

Pozvánka na zaujímavú výstavu Vlastivedného múzea v Hlohovci.

Archeológia je vednou disciplínou, ktorá vzbudzuje značný záujem a obdiv verejnosti. Dotyk s históriou totiž neustále otvára nové skutočnosti a tým formuje nielen náš postoj k dejinám, ale zároveň nás učí lepšie pochopiť súvislosti dnešného sveta.

 „Naše múzeum uskutočnilo za posledné tri roky viac ako 60 výskumov v lokalitách západného Slovenska,“ informoval Magazín - Hlohovecko.sk riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Mgr. Jozef Urminský. Väčšina archeologických nálezov však končí ukrytá v depozitoch a len tie najvzácnejšie exponáty sa dostanú do výstavných vitrín pred zrak verejnosti. Aj z tohto dôvodu je potešiteľná aktivita tunajšieho múzea, ktoré pre záujemcov histórie pripravilo výstavu - Poklady dávnoveku. Od 15. apríla do 10. mája si budú môcť návštevníci v priestoroch Výstavnej siene na Rázusovej ulici pozrieť približne sto nálezov z jedenástich archeologických lokalít, ktorých datovanie sa pohybuje od staršej doby bronzovej až po 18. storočie.

Medzi vystavenými exponátmi sa budú nachádzať aj predmety, ktoré ľudia objavili náhodne a priniesli ich do múzea. „Prezentované budú tie najzaujímavejšie archeologické výskumy. Medzi inými napríklad lokalita v obci Gáň, kde bolo preskúmané roku 2007 druhé najväčšie Longobardské pohrebisko na našom území z obdobia Sťahovania Národov z prelomu 5. a 6. storočia. Samostatnú skupinu tvoria exponáty zo stredovekého slobodného kráľovského mesta Trnava, kde prezentujeme nálezy dennej potreby stredovekých mešťanov, ako aj čerstvý objav pokladu strieborných fenigov zo 14. storočia nájdený začiatkom tohto roku.“

Jozef Urminský ďalej uviedol, že medzi vystavenými nálezmi nebudú chýbať ani exponáty zo samotného Hlohovca: „Návštevníci uvidia nálezy objavené na Podzámskej ulici počas výstavby polyfunkčného domu. Zaujímavé predmety pochádzajú aj z ulice Závalie, alebo Za poštou, kde bola preskúmaná hrnčiarska pec z 15. storočia s vypáleným riadom a zhorené obydlie s keramikou.“

Tak ako každá výstava aj táto má svoje „naj“. Najstaršími vystavenými exponátmi je súprava džbánikov na pitie zo staršej doby bronzovej. Medzi najkrajšie nálezy určite patrí kostený hrebeň z obdobia Sťahovania národov, ktorý je podľa slov Jozefa Urminského dôkazom vyspelej remeselnej výroby v 5. a 6. storočí. Najkurióznejším vystaveným predmetom je určite nález, ktorý bol nedávno úplne náhodne objavený v rieke Váh. Na prvý pohľad beztvará železitá masa sa pri dôkladnejšom preskúmaní zmení na zväzok stredovekých kopijí : “ Tie sa pravdepodobne pri transporte po rieke ešte pred prvým použitím vysypali do Váhu, odkiaľ ich po stáročiach vylovil jeden Hlohovčan,“ dodal riaditeľ múzea.

Z vystavených exponátov si Jozef Urminský samozrejme najviac cení hromadný nález mincí zo 14. storočia objavený v Trnave. V súčasnosti Vlastivedné múzeum realizuje archeologické výskumy stredovekého osídlenia historického jadra v Trnave, výskum prebieha aj v Kľačanoch a taktiež v Šuranoch, kde archeológovia skúmajú zvyšky osady z doby bronzovej.

Z historického hľadiska je širší región Hlohovca veľmi zaujímavou lokalitou, kde sa vystriedali  takmer všetky významné kultúry pravekej Európy. Dá sa povedať, že aj výstavou Poklady dávnoveku bijú jej organizátori na poplach. Veľa vzácnych lokalít je totiž doteraz nepreskúmaných a v dnešnom svete intenzívnej výstavby na západnom Slovensku im každodenne hrozí narušenie, alebo dokonca trvalý zánik. Každá nepreskúmaná a zničená archeologická lokalita sa stáva len bielym miestom na mape ľudskej histórie a ďalším nesplateným dlhom voči našim predkom.

Galéria k článku