Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

31. marec 2008

Zaostrené na deti a mladistvých

Policajti v Hlohovci sa viac zamerajú na problematiku alkoholu, drog a záškoláctva.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnilo 14. februára tohto roku, informoval riaditeľ Obvodného oddelenia Policajného zboru Hlohovec Bc. Jozef Blaško o pripravovaných akciách zameraných na deti a mladistvých v našom meste. Pod jeho vedením (vo funkcii pôsobí od 1. januára 2008) sa polícia intenzívnejšie zameria nielen na problematiku alkoholu, ale aj drog a záškoláctva. Na zasadnutí MsZ v tejto súvislosti opäť zazneli pripomienky na tému prevádzkovej doby v tunajších pohostinstvách, ako aj predaja alkoholických nápojov neplnoletým osobám. Veľkej obľube u mladšej „klientely“ sa teší predovšetkým predaj alkoholu do plastových fliaš.

Bližšie vyjadrenie k danej problematike nám poskytol zástupca riaditeľa Obvodného oddelenia PZ v Hlohovci Bc. Miroslav Žák, ktorý hodnotí situáciu na tomto úseku ako neuspokojivú: „Zisťujeme častý výskyt požívania, ale hlavne podávania alkoholických nápojov mladistvým osobám a tiež aj maloletým.“ Podľa informácií zástupkyne krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Márie Linkešovej, polícia v piatok 22. februára uskutočnila kontrolu podávania alkoholu mladistvým v niekoľkých podnikoch a prevádzkach v štyroch mestách policajného okresu Trnava: „Priamo v meste Hlohovec (vo večerných hodinách) skontrolovala polícia v spolupráci s mestskou políciou 6 prevádzok a asi 30 osôb. V dvoch prípadoch zistili policajti alkohol u mladistvých, ktorí boli oznámení na ďalšie konanie príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.“

Mestu Hlohovec sa podľa vyjadrenia Miroslava Žáka nevyhol ani problém drog: „Máme signály a rôzne podnety, či už od občanov alebo na základe vlastných zistení, že sa drogy vyskytujú aj v meste Hlohovec, resp. jeho okolí. Tento problém sa budeme snažiť čo najviac riešiť a eliminovať prostredníctvom preventívnych akcií.“ Jedna z plánovaných akcií zameraných na výskyt drog na školách v Hlohovci sa uskutočnila minulý mesiac: „Zatiaľ sme vykonali preventívnu akciu na Strednom odbornom učilišti strojárskom na Ul. F. Lipku, kde bol využitý aj služobný pes. Uvedená akcia z nášho pohľadu dopadla dobre, nakoľko sme počas nej nezistili žiadny výskyt drog na tejto škole,“ informoval Miroslav Žák. V blízkej budúcnosti sú podobné akcie naplánované aj na ostatných školách v našom meste. Uskutočňovať sa budú v úzkej spolupráci s vedením jednotlivých škôl ako aj s Mestskou políciou Hlohovec.

V rámci posilnenia prevencie plánuje Obvodné oddelenie PZ v Hlohovci taktiež organizovať rôzne prednášky na tunajších školách. Vzhľadom na to, že v našom meste sa objavili aj prípady záškoláctva, bude ich polícia intenzívnejšie riešiť v súčinnosti s riaditeľmi jednotlivých škôl. Na deti a mladistvých sa však polícia zameria najmä počas preventívno–bezpečnostných akcií.