Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

9. marec 2008

Týždeň slovenských knižníc

Knižnica v Hlohovci opäť pripravila bohatý kultúrny program.

Ktosi známy raz povedal, že čítanie peknej knihy je vlastne nepretržitým dialógom, v ktorom kniha hovorí a naša duša odpovedá. Duchovné bohatstvo ukryté v literatúre nám neustále otvára nové rozmery. Aj vďaka nim dokážeme pozornejšie vnímať, cítiť a premýšľať. Nemalá zásluha v tejto oblasti prináleží knižniciam. Tieto inštitúcie sa okrem štandardnej ponuky služieb neustále snažia prinášať aj niečo nové a zaujímavé navyše. Svedčí o tom aj Týždeň slovenských knižníc - podujatie, ktoré sa tento rok koná už po deviatykrát. „Knižnice chcú dokázať, že sú životaschopnými inštitúciami, ktoré napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov chcú a vedia ponúknuť veľa poučného aj zábavného pre svojich čitateľov a návštevníkov,“ povedala na margo tradičného  podujatia vedúca Knižnice v Hlohovci - Jana Polakovičová. A práve prostredníctvom rozmanitého spektra kultúrnych aktivít sa tieto inštitúcie usilujú pozitívne zviditeľniť v očiach širokej verejnosti.

Výnimkou nie je ani tunajšia knižnica, ktorá pripravila počas tohto týždňa (10.3. – 16.3.) bohatú nádielku podujatí pre všetky vekové kategórie. V rámci programu na podporu čítania detí sa žiaci základných škôl stretnú s Braňom Jobusom. Tentoraz sa však svojrázny hudobník zo skupiny Vrbovskí víťazi predstaví v úlohe spisovateľa a školákom prečíta príbehy zo svojej knihy Láskavé rozprávky: „V rámci tohto programu  sa snažíme predstaviť deťom osobnosti nášho spoločenského života, ktoré sú niečím zaujímavé. Sú to rôzni spisovatelia, redaktori, herci, hudobníci, ktorí zároveň majú pozitívny vzťah ku knihám a spôsobom sebe vlastným motivujú deti k tomu, aby čítali. Braňa Jobusa sme oslovili už v minulom roku, kedy zasadol do poroty súťaže Hľadá sa Kráľ čitateľov a deti veľmi zaujal,“ uviedla Jana Polakovičová.

Študenti gymnázia sa počas podujatia TSK, prostredníctvom rozprávania básnika a literárneho kritika Milana Richtera, bližšie zoznámia s osobnosťou a dielom Franza Kafku. Beseda o jednom z najvplyvnejších predstaviteľov svetovej literatúry 20. storočia sa určite stane zaujímavou alternatívou a spestrením tradičných foriem výuky. Študentom Združenej strednej školy sa predstaví umelecký fotograf Laco Struhár. Tí, ktorým učarovalo divadlo, si určite nenechajú ujsť monodrámu Angelína odovzdáva dušu Najvyššiemu, v podaní herečky a spisovateľky Milky Zimkovej: “Keďže časť svojich autorských monodrám už v Hlohovci predviedla, rozhodla sa tentoraz predstaviť nášmu publiku hrou chorvátskeho autora Ludwiga Bauera, ktorá je taktiež z dedinského prostredia. Snáď všetci, ktorí túto autorku radi čítajú a obľubujú jej herecké kreácie, uvítajú možnosť stretnúť sa s touto zaujímavou osobnosťou našej kultúry.“ Vedúca knižnice taktiež dodala, že v rámci tohto predstavenia zavíta do nášho mesta aj Gabriela Rothmayerová, autorka pripravovanej knihy o Milke Zimkovej, ktorá s ňou uvedie krátku besedu. Táto spisovateľka a publicistka predstaví návštevníkom podujatia aj svoj najnovší literárny počin - Vtedy na východe. O sprievodné slovo sa postará rodáčka z Hlohovca – novinárka Marta Moravčíková.

Už tradične budú dvere knižnice počas tohto týždňa otvorené pre všetkých. Okrem exkurzií pre žiakov materských a základných škôl na detskom oddelení, knižnica ponúka aj bezplatnú registráciu pre nových členov, zábudlivci dostanú šancu vrátiť knihy bez pokuty a počas tohto týždňa bude aj možnosť anonymného vrátenia kníh. Okrem toho bude samozrejme pre všetkých k dispozícii internet zdarma a burza starších kníh.

Knižnica v Hlohovci momentálne eviduje približne 3 500 čitateľov. Na rebríčku popularity u detí suverénne boduje Rowlingovej Harry Potter. Dospelí sú vo výbere podstatne rôznorodejší. Nájdu sa medzi nimi milovníci náročnejšej literatúry, študenti vyhľadávajú predovšetkým odbornú literatúru a povinné čítanie. V beletrii, najmä u nežnejšej časti populácie, je veľký záujem o ženské autorky ako napríklad Steelová, zo slovenských spisovateliek samozrejme Keleová – Vasilková, Nagyová - Džerengová, Hamzová, či Fulmeková.

Podľa slov Jany Polakovičovej  záujem o knihy u dospelej populácie v poslednom čase vzrástol. Naproti tomu, dnešné deti čítajú čoraz menej: „Žiaľ, dávajú prednosť menej náročným formám trávenia voľného času. Médiá - televízia, DVD, počítače, internet to všetko je dnes veľkou konkurenciou kníh a čítania. Čím viac pozornosti venujú deti týmto médiám, tým menej sa zaujímajú o knihy a zhoršuje sa aj ich schopnosť rozumieť prečítanému textu.“ Veľkú šancu vidí vedúca knižnice najmä v spolupráci rodiny, školy a knižníc. Jednou z možností ako podnietiť záujem o krásu písaného slova je aj podujatie Týždeň slovenských knižníc.