Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

27. január 2007

Problémová doprava

Občanov zaujíma dopravná situácia v meste.

Obyvatelia Hlohovca nám určite dajú za pravdu, že jeden z najpálčivejších problémov nášho mesta je predovšetkým doprava. Či už vnímame túto skutočnosť z pozície vodiča, alebo chodca, dôsledky bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky sa bezprostredne dotýkajú nás všetkých. Pomerne frekventované názory na túto tému tvoria aj obsah diskusného fóra nášho portálu. Odhliadnuc od drobných invektív, časť pripomienok, postrehov a kritiky je skutočne na mieste. Vzhľadom na to, že občania vychádzajú z vlastných skúseností a majú snahu na vzniknutú situáciu poukazovať, je táto diskusia určite opodstatnená.

Ohniská záujmu sa sústreďujú predovšetkým na dve skutočnosti – štátnu cestu II/513, ktorá prechádza stredom Hlohovca (Ulica SNP, Nitrianska ulica) a samozrejme nešťastné parkovanie v meste.

Spomínaná hlavná cesta je jednou z najvyťaženejších v Hlohovci. Logickým dôvodom je nielen poloha situovaná naprieč celým mestom, ale aj fakt, že ide o cestnú komunikáciu využívanú aj vodičmi, ktorí cez Hlohovec iba prechádzajú. Plynulosť dopravy ovplyvňuje aj množstvo iných faktorov, ktoré spolu vzájomne súvisia. Polemiku medzi občanmi vyvolávajú aj okružné križovatky. Na tomto úseku sa nachádzajú zatiaľ tri. Jedna oproti priemyselnému parku neďaleko odbočky na Šulekovo, druhá je hneď za mostom pred vstupom do mesta a posledná sa nachádza pred jedným z obchodných domov. Vybudovanie ďalšej okružnej križovatky pri cintoríne figuruje vo volebnom programe nášho primátora.

Z pohľadu rozdelenia cestných komunikácií z hľadiska dopravného významu cestnej siete sú okružné križovatky pozitívne hodnotené najmä pre ich nízke investičné náklady, takmer dvojnásobnú kapacitu v porovnaní s jednoduchými priesečnými neriadenými križovatkami, záber malej plochy, možnosť estetického riešenia a ich vyššiu bezpečnosť, spravidla so zanedbateľnými následkami prípadnej dopravenej nehody. Práve posilnenie bezpečnosti, z dôvodu zníženia rýchlosti prechádzajúcich vozidiel, mnohí naši občania privítali. Na druhej strane, však iným nevyhovuje narastanie prepravného času cestnej dopravy v tomto úseku. Ako kritické sa javia najmä piatky a s nimi súvisiace dopravné zápchy, pod ktoré sa podpisuje najmä kamiónová doprava prechádzajúca mestom.

Ďalší z dôvodov, ktorý podľa občanov vplýva na plynulosť a bezpečnosť dopravy, je množstvo prechodov pre chodcov a ich nie práve najvhodnejšie umiestnenie. Poniektorí sa domnievajú, že deväť prechodov je na tento úsek príliš veľa. Je však otázne, či by sa celý problém naozaj vyriešil ich preriedením, príp. svetelnou signalizáciou. Niektorí občania vidia východisko vybudovaním nadchodu. Možno sa situácia zmení preklasifikovaním štátnej cesty II/513 na cestu I. triedy, čo taktiež bolo jedným z bodov volebného programu nášho primátora. O stanovisko k tejto otázke sme už  pána primátora požiadali prostredníctvom jeho tlačovej hovorkyne.

Treba si však priznať, že za množstvo vzniknutých problémov môžu aj samotní účastníci cestnej premávky. Nie vždy sú to len „bezohľadní“ vodiči, ktorí nevedia čo je to disciplína a rešpektovanie pravidiel. Pre mnohých z nich je už dnes samozrejmosťou dať chodcom na vyznačených miestach prednosť. Pravdou je, že „kameňom úrazu“ sú neraz práve chodci. A to nie je len problém Ulice SNP, či Nitrianskej ulice. Aj na Hlohovej ulici sme boli svedkami, ako pomedzi hustú a neprehľadnú premávku áut a autobusov, na nevyznačených miestach, prechádzali školáci z neďalekej ZŠ, zjavný problém to nerobilo ani mamičke s kočíkom, či starším občanom. Vzhľadom na to, že tento stav je nárazový, možno by bezpečnosť v tomto úseku posilnila hliadka, ktorá by predchádzala takýmto „adrenalínovým výkonom“.

V blízkej budúcnosti pre vás pripravujeme materiál, ktorý za zameria na problém parkovania v našom meste. Už teraz však máte možnosť vyjadriť sa na túto tému. V diskusnom fóre sme pre vás otvorili novú rubriku „Doprava“, kde môžete písať svoje názory, skúsenosti a návrhy na zlepšenie. 

Galéria k článku