Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. január 2007

Klub práce

Konštruktívna pomoc pri hľadaní zamestnania.

Nie každý sa dnes dokáže presadiť na trhu práce. Vysoký vek, nedostatočná kvalifikácia, absencia praxe, zlý zdravotný stav, obmedzená ponuka pracovných miest v regióne - dôvody nezamestnanosti môžu byť rôzne. Niekedy je veľmi ťažké a zdĺhavé nájsť to správne riešenie, nájsť si prácu, ktorá nás bude nielen živiť, ale aj vnútorne napĺňať. V dôsledku tejto skutočnosti človek stráca nielen ekonomické istoty, ale aj vieru vo vlastné schopnosti, uzatvára sa do seba, častejšie podlieha depresiám.

V štatistikách nezamestnaných figurujú najmä  absolventi škôl, ľudia so zdravotným postihnutím, veľký problém nájsť si prácu majú muži okolo 50. roku života, ženy už o desať rokov skôr, výnimkou však nie sú ani mamičky po materskej dovolenke.

Jasnejšiu predstavu o momentálnej situácii ilustrujú konkrétne štatistické údaje. V mesiaci december predstavovala miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v priemere 9,4%. Najmenej priaznivá situácia bola v Rimavskej Sobote, ktorá sa so svojimi 28,3% evidovanej nezamestnanosti zaradila na prvú priečku zo všetkých regiónov. Na poslednom 79. mieste sa nachádzala Bratislava IV, kde miera evidovanej nezamestnanosti predstavovala iba 1,65%. Hlohovec s 5,55% sa v celkovej štatistike stal 60. regiónom v poradí.

V našom meste, podľa posledných zverejnených údajov, predstavovalo ekonomicky aktívne obyvateľstvo 23.747 ľudí. V decembri bolo v Hlohovci evidovaných 1.456 uchádzačov o zamestnanie, z toho dlhodobo nezamestnaných (dlhšie ako 12 mesiacov) bolo 642 uchádzačov, čo je 44% z celkového počtu.

Zašli sme na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany s detašovaným pracoviskom v Hlohovci a oslovili sme pani Annu Blesákovú, aby nám priblížila aktivity, ktoré pre uchádzačov o zamestnanie ponúka Klub práce. Ide o poradenské centrum, ktorého vybudovanie sa uskutočnilo v rámci národného projektu VII, spolufinancovaného aj z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu. Jeho prvoradým cieľom je vrátiť najmä dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu, s podporou ich komunikačných a administratívnych zručností, ktoré si môžu osvojiť práve v spomínanom Klube práce. To, čo je pre mnohých ľudí samozrejmosťou, môže naopak pre iných predstavovať problém, bariéru, ktorá im nedovoľuje adekvátne „sa predať“ na trhu práce.

Väčšina pracovných ponúk sa dnes nachádza na internete, nie každá rodina však už má jeho pripojenie. Pre nezamestnaného môže aj návšteva internetovej kaviarne znamenať finančnú záťaž a preto určite privíta možnosť Klubu práce, ktorý mu takúto službu poskytuje bezplatne, v prípade potreby aj s odborným poradenstvom. Prostredníctvom rôznych projektov sa uchádzači  oboznámia aj s množstvom iných praktických záležitostí, ktoré ocenia pri hľadaní zamestnania. S pomocou odborných poradcov sa zorientujú v aktuálnej databáze pracovných ponúk. Naučia sa napísať štruktúrovaný životopis, žiadosť, či motivačný list podľa najnovších trendov. Pracovníci im ochotne poskytnú aj dôležité informácie právneho minima, pripravia ich aj na pracovný pohovor s potenciálnym zamestnávateľom, ale hlavne podporia ich motiváciu pri hľadaní vhodného zamestnania. Svoj veľký význam zohrávajú nielen individuálne, ale aj organizované skupinové stretnutia. Nezamestnaní tu dostávajú priestor otvorene konzultovať o svojich problémoch s odborníkmi, ale predovšetkým sa podelia o skúsenosti a pocity sprevádzajúce túto náročnú životnú etapu s ostatnými.

Objektívnym sebapoznaním sa naučia adekvátne zhodnotiť svoje možnosti. Pochopia aké dôležité je eliminovať vlastné prehnané nároky, častejšie však svoje prílišné podceňovanie. Veď najmä strata sebadôvery neraz spôsobí, že aj veľmi schopní, šikovní ľudia sa pod tlakom straty zamestnania menia na ustráchaných a zakríknutých jedincov, ktorí sa nedokážu, nevedia a boja presadiť. Pomocnú ruku na ceste znovuobjavenia svojich schopností pri hľadaní uspokojivého zamestnania im ponúka aj Klub práce.

Galéria k článku