Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. január 2007

Život na splátky

Ako a kde si dnes môžeme požičať peniaze.

Pestrá a vábivá ponuka dnešného trhu sa na druhej strane stáva aj poriadnym atakom na našu peňaženku. Tí solventnejší v opojení reklám, akcií a noviniek, často nakupujú zbytočne veľa a bez rozmyslu. Tí, ktorí majú na účte podstatne menej prostriedkov a v rodinnom rozpočte neraz chýba aj na tie najzákladnejšie veci, hľadajú východisko z núdze v riešení, ktoré sa volá pôžička. (O možných rizikách a dôsledkoch takéhoto rozhodnutia sme sa už rozprávali s odborníkom v predchádzajúcom článku nášho magazínu.) Teraz sa zameriame na jednotlivé spôsoby, ako a kde si dnes môžeme peniaze požičať.

Azda tým najjednoduchším a najčastejším riešením je, že oslovíme blízkeho člena rodiny, či priateľa. Výhodou je, že celá záležitosť prebehne rýchlo a podmienky splácania si môžeme určiť vzájomnou dohodou, ktorá by mala byť výhodnejšia ako pri iných formách financovania. Nevýhodou je, že v prípade, ak si to časom s vrátením pôžičky rozmyslíme, vystavujeme sa okrem iného aj nepríjemnému faktu povesti čiernej ovce rodiny a hanbe, ktorá nám rozhodne neurobí život príjemnejším. V prípade, že sme to my, kto peniaze požičiava, odporúčame osloviť v tejto veci právnika. Ten nám navrhne najlepšiu formu zabezpečenia úveru napríklad zmluvou, alebo zmenkou. Podpisy dokladov je ideálne overiť notárom. Investícia do tejto služby má totiž v prípade neplnenia dohody naozaj cenu zlata a môže významne urýchliť proces vymáhania dlhu.

Ďalšou z možností je, že o úver požiadame banku. Výhodou v takomto prípade je väčšia istota serióznosti subjektu so stabilitou a tradíciou na finančnom trhu. Medzi pozitíva tejto formy patrí aj neporovnateľne nižší úrok ako pri nebankových subjektoch. Ten je závislý od druhu poskytovaného úveru – účelový, bezúčelový, stavebný, hypotekárny... Nevýhodou je pomerne zložitý a zdĺhavejší proces. Častou podmienkou banky je vedenie účtu klienta s pravidelným príjmom, ktorého výška je tiež dôležitým faktorom pre schválenie úveru. Ak požiadame o pôžičku v banke, musíme počítať aj s poplatkom za jej vybavenie. Pri podpise zmluvy potrebujeme väčšinou ručiteľa, od určitej sumy ručíme nehnuteľnosťou.

Azda najmasívnejšie v tejto oblasti figurujú nebankové subjekty. Aj vy ste si určite všimli, že inzeráty tejto formy podnikania momentálne tvoria značnú časť obsahu rôznych reklamných médií. V prípade, že sa rozhodnete pre tento spôsob, ani sa nenazdáte a do niekoľkých hodín už môžete mať vytúžené peniažky doma. Nikto sa nebude pýtať na váš príjem, účel pôžičky, nebude potrebná ani prítomnosť ručiteľa a tieto dobré duše vás odbremenia aj od vstupného poplatku. Čo za to? Maličkosť - ručenie nehnuteľnosťou a samozrejme úrok. Vychádzajme z konkrétneho uverejneného inzerátu, ktorý hovorí o lákavej, iba  4% úrokovej sadzbe. (To, že nejde o ročné, ale mesačné úročenie sa z inzerátu nedozvieme) Ak by sme sa rozhodli požičať si od tejto spoločnosti napríklad 100.000 korún na jeden rok, máme dve možnosti vyrovnania. Prvou sú mesačné splátky iba vo výške úroku  a nakoniec vrátenie požičanej sumy. Druhá možnosť hovorí o mesačných splátkach vo výške 12.330 korún. V prvom prípade sa suma v cieľovej rovinke vyšplhá na pekných 148.000, druhá, „výhodnejšia“ alternatíva, vychádza na 147.960 korún. Nuž, zvážte sami...

Špeciálna kapitola v tejto oblasti patrí aj spoločnostiam zaoberajúcim sa rôznymi formami splátkového predaja. Od tých serióznych, s kvalitnou ponukou produktov, s transparentnými podmienkami a servisom služieb až po tie pochybnejšie, ktoré chcú na zákazníkovi za každú cenu iba zarobiť. A to sa im darí dokonale. Pozvú vás na výlet, zaplatia „chutný“ obed a popri tom vás ešte ohúria prednáškou o superlatívoch svojich produktov. Ani sa nenazdáte a do vašej domácnosti tak pribudne sada kuchynského riadu, ktorého odolnosť bola testovaná aj v kozme. Za studených nocí vás bude hriať a v lete príjemne chladiť umelohmotná prikrývka z „pravej“ ovčej vlny. A závistlivej susedke sa hrdo pochválite mixérom, ktorý ovláda až neuveriteľných päťdesiat funkcií. To, že v konečnom dôsledku ich využijete možno päť, už vôbec nie je dôležité. S takýmto zázrakom si však domov prinesiete aj pekný splátkový kalendárik. 

Ak sa rozhodneme využiť niektorú z ponúkaných možností služieb, nemali by sme na isté kroky zabudnúť a podceniť ich: Dôkladne si premyslime akú formu pôžičky si vyberieme. V prípade, že sme sa rozhodli pre nebankový subjekt, odporúčame si danú spoločnosť overiť v evidencii obchodného registra (www.orsr.sk), prípadne získať čo najviac referencií od jej klientov. Každú zmluvu si ešte pred tým ako ju podpíšeme, podrobne preštudujeme. Predovšetkým však zvážime naše reálne možnosti splácania požadovanej čiastky.