Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

1. november 2007

Opäť tu máme chrípkovú sezónu – chráňme sa zavčasu

S chladnými jesennými dňami každoročne prichádza k vzostupu chorobnosti na akútne respiračné ochorenia.

Pojem chrípka zľudovel a často sa ním chybne označuje každá viróza postihujúca dýchacie cesty. Skutočná chrípka je však závažné ochorenie dýchacieho systému. Začína celkovými príznakmi – bolesťou hlavy, ktorá je lokalizovaná za očné bulby, vysokou teplotou často sprevádzanou vysokou teplotou s triaškou a suchým dráždivým kašľom. Miestne príznaky ako sú nádcha, intenzívny kašeľ nastupujú až v druhej fáze ochorenia. V tejto fáze sa už môžu pridružiť časté komplikácie – zápal priedušiek, sinusitída alebo zápal pľúc. Aj vďaka nezriedkavým komplikáciám chrípku musíme považovať za závažné ochorenie.

Chorý človek nesmie chodiť medzi ľudí, ochorenie je potrebné doma vyležať, pretože pri prechodení sa chrípka nielenže rýchlo šíri kvapôčkovou infekciou na ďalších ľudí, ale môže zanechať aj trvalé následky napríklad poškodenie srdcového svalu.
 
Pred bežnými akútnymi respiračnými ochoreniami „virózami“ je možné sa chrániť zvyšovaním odolnosti organizmu, konzumáciou stravy bohatej na vitamíny, najmä vitamín C, teplým oblečením, častým vetraním miestností kde sa zdržiava väčší počet ľudí. Každoročným očkovaním je možné chrániť sa len proti chrípkovým vírusom. Pretože vírusy chrípky každoročne podliehajú genetickým zmenám, vakcíny obsahujú zložky z najaktuálnejších troch typov cirkulujúcich chrípkových vírusov. Dôvodom na každoročné očkovanie je aj skutočnosť, že imunita navodená očkovaním proti chrípke je krátkodobá – očkovanému poskytuje ochranu približne na pol roka. Očkovaním sa podarí približne u 80 až 90 % zaočkovaných ľudí zabrániť ochoreniu, alebo aspoň dosiahnuť jeho miernejší priebeh bez komplikácií.

Najoptimálnejším obdobím na očkovanie sú mesiace október – november – vtedy je ešte cirkulácia pravých chrípkových vírusov pomerne nízka. Po očkovaní sa ochranná hladina protilátok nevytvorí ihneď, ale za 10 – 14 dní.  Očkovanie je možné absolvovať aj  v decembri – avšak s určitým rizikom, že chrípku dostane zaočkovaný skôr, ako sa mu stihnú vytvoriť protilátky. Podľa viacročného sledovania koncom decembra vzniká prvá vlna epidémie začínajúca sa v detskej populácii a neskôr pokračujúca medzi dospelými. Vzhľadom na riziko komplikácií optimálne je osoby vo vysokom riziku nákazy súčasne očkovať aj proti pneumokokovým invazívnym infekciám. Tento druh očkovania sa však neopakuje každoročne, ale najskôr až po troch rokoch.

Každý, kto chce predísť chrípke, môže byť zaočkovaný – v tomto roku sú očkovacia látky proti chrípke plne hradené poisťovňami všetkým záujemcom o očkovanie. Očkovať je možné aj deti už od 6 mesiacov veku , najmä ak sú v riziku infekcie, t.j. sú umiestnené v kolektíve, alebo im chrípku môžu priniesť domov súrodenci alebo dospelí.

Chráňme sa preto dostatočne zavčasu, aby nás chrípka nenašla nepripravených.