Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

4. január 2007

Sviatky v uniforme

Tiesňové linky nezaznamenali počas sviatkov zvýšený nápor.

Ešte pred pár dňami sme si v kruhu najbližších vychutnávali pohodu Vianoc a vítali sme nový rok. Existujú však povolania, kde dovolenka ani v tomto období neprichádza do úvahy. Sú to ľudia, ktorí dňom i nocou bdejú nad našou bezpečnosťou a sú pripravení kedykoľvek zakročiť v prípade núdze.

Oslovili sme náčelníka Mestskej polície, veliteľa Hasičskej stanice a primárku Stanice záchrannej zdravotnej služby v Hlohovci, aby zhodnotili tohtoročné sviatky. Na základe dokumentácie ako aj výpovedí všetkých opýtaných možno konštatovať, že  počas vianočných sviatkov a Silvestra nebol v našom meste ani blízkom okolí zaznamenaný žiadny závažnejší prípad.

Náčelník Mestskej polície JUDr. Jozef Šoka hodnotí tohtoročné sviatky ako veľmi pokojné, v duchu vzájomnej tolerancie. Operátor nezaznamenal v tomto čase zvýšené množstvo telefonátov v porovnaní s ostatným obdobím a ani preventívne posilnené hliadky počas Silvestra nemuseli zasahovať pri vážnejších prípadoch. Náčelník Mestskej polície si túto skutočnosť vysvetľuje najmä existenciou kamerového systému v meste, ako aj faktom, že tento rok sa nekonal program na námestí, takže sa v meste netvorili väčšie skupiny ľudí. Okrem drobných incidentov spôsobených nadmerným požitím alkoholu stoja za zmienku ešte dve zaevidované udalosti. V prvom prípade (25. 12.) v ranných hodinách službukonajúci policajti zaevidovali na Nitrianskej ulici zrýchlený pohyb áut, ktorý sa však obišiel bez následkov. V druhom prípade (27.12.) bola policajná hliadka privolaná na miesto pivnice opusteného domu v Kamennej uličke neďaleko kruhového objazdu, kde bol zachytený tlejúci požiar. Ten bol pravdepodobne spôsobený bezdomovcami a ako sme sa neskôr dozvedeli aj od veliteľa Hasičskej stanice kapitána Bc. Ivana Lukačoviča, bol to v krátkom období už druhý prípad tlejúceho požiaru na tejto adrese. „Samozvaní„ obyvatelia sa však na mieste činu v tom čase nenachádzali. V opačnom prípade by sa im to mohlo stať osudným.

V zápisoch Hasičskej  stanice v Hlohovci je ešte zaevidovaná dopravná nehoda, ktorá sa stala na ceste pri obci Tepličky. V dôsledku toho, že vodič osobného auta prešiel do protismeru došlo k zrážke s ďalším vozidlom (viď fotogaléria k článku). Nehoda si vyžiadala dve ťažko zranené osoby. Aj veliteľ Hasičskej stanice však hodnotí tieto sviatky za veľmi kľudné. Tento rok sa nevyskytli ani smutne známe prípady horiacich vianočných stromčekov z dôvodu použitia svetelných ozdôb pochybnej výroby, či nehody spôsobené zábavnou pyrotechnikou.

Obdobne sa nám k téme vyjadrila aj primárka Stanice záchrannej zdravotnej služby v Hlohovci, MUDr. Jana Fridrichová. Na základe evidencie možno konštatovať, že záchranári taktiež nemali počas uplynulých sviatočných dní väčší počet výjazdov. Na Štedrý deň to boli iba dva menej závažné prípady. V priebehu ostatných dní počas sviatkov zasahovali hlohovskí záchranári v priemere 5 až 6 krát za deň. V značnej miere sa jednalo o zdravotné problémy súvisiace s nadmerným požitím alkoholu, ktoré neraz vyústia do fyzického napadnutia či bitky. Zaznamenané boli aj bolesti brucha, virózy, problémy s dýchaním a iné. Podobne ako veliteľ Hasičskej stanice aj pani primárka potvrdila fakt, že prípady súvisiace s nesprávnym zaobchádzaním so zábavnou pyrotechnikou už takmer vymizli. Prísna kontrola a hlavne certifikácia týchto výrobkov na našom trhu skutočne má svoje opodstatnenie.

Aj napriek tomu, že sa sviatky zaobišli bez vážnejších incidentov, netreba zabúdať na to, že niekedy naozaj stačí malý okamih a všetko môže byť úplne inak. Vtedy o ďalšom osude rozhodujú zlomky sekundy, vtedy je tu číslo 112 a ľudia, pre ktorých je práca poslaním.

Galéria k článku