Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

30. september 2007

Jarmočné dojmy

Anketa medzi návštevníkmi Michalského jarmoku.

Skončil sa posledný septembrový víkend a s ním aj jedno z tradičných podujatí nášho mesta – Michalský jarmok. Počasie sa po piatkovom lejaku našťastie umúdrilo a tak sa podujatie mohlo po celé tri dni tešiť zo štedrých slnečných lúčov. Život v meste sa presunul na Hlohovú ulicu a Zábranie, kde sa jarmok konal už po tretíkrát. Okrem stánkov s jarmočným tovarom mali návštevníci 14. ročníka Michalského jarmoku k dispozícii priestor vyhradený na občerstvenie na Vajanského ulici, kolotoče pri štadióne a tribúnu s kultúrnym programom na konci Zábrania.

Nie nadarmo sa hovorí - "Koľko ľudí, toľko chutí.“ Hodnotenie podujatia sme teda nechali na jeho samotných návštevníkoch. Naši respondenti boli v prevažnej väčšine miestni občania, prípadne obyvatelia z blízkeho okolia, ktorí toto podujatie navštevujú pravidelne. Zaujímalo nás, aké zmeny by privítali na  Michalskom jarmoku v budúcnosti. To, čo niekomu plne vyhovuje, inému človeku vadí. To, čo niekto postráda, inému naopak nechýba. Aj my sme sa stretli s návštevníkmi, ktorým sa tohtoročný jarmok páčil. Rovnako však v uliciach zaznelo aj niekoľko kritických názorov, ktoré by snáď mohli zarezonovať aj v povedomí kompetentných.

Pomerne frekventovanou pripomienkou občanov bolo opäť miesto konania jarmoku. Niektorí návštevníci sa sťažovali na malý priestor a úzke ulice, ktoré zbytočne spomaľujú pohyb. Mnohým sa miesto konania zdalo príliš „od ruky“ a podstatne spokojnejší by boli s jarmokom situovaným v centre mesta. Veľmi častou pripomienkou bolo malé zastúpenie ľudových remesiel a domácich výrobkov na podujatí. Ulička remesiel sa nachádzala v časti, smerom k štadiónu, kde boli umiestnené kolotoče. Aj to mohol byť jeden z dôvodov, prečo stánky s remeslami unikli pozornosti mnohých návštevníkov. Podstatnejším dôvodom však bola skutočnosť, že stánkov s takýmto zameraním bolo na tohtoročnom jarmoku naozaj málo. Aj vzhľadom na charakter podujatia by si určite zasluhovali väčší a dôstojnejší priestor.

Návštevníkov by okrem pestrejšieho tradičného sortimentu určite potešili aj ukážky zručností majstrov týchto, už takmer zabudnutých remesiel. Je smutné, že stánky so zaujímavým sortimentom susedili s tovarom pochybnej kvality a bezbrehého nevkusu. Nečudo, že sa jedna z našich respondentiek vyjadrila o tunajšom Michalskom jarmoku ako o väčšej burze.

Niektoré kritické hlasy sa ozvali aj na margo kultúrneho programu. Do budúcnosti by návštevníci privítali, keby bol jarmočný program bohatší a oslovil všetky vekové kategórie. Tým skôr narodeným chýbal dostatok zábavy adekvátnej ich veku, mladších by potešili silnejšie hudobné hviezdy ich „krvnej skupiny“. Mnohí netajili sklamanie nad tohtoročnými programovými zmenami. Celkovo by mala byť dramaturgia programu jednotlivých dní žánrovo pestrejšia, aby si na svoje prišlo publikum rôzneho veku aj zamerania. Nákladnejším, ale možno šťastnejším riešením by boli dve tribúny s rozdielnou programovou ponukou.

Zostrih ankety:

Aj vzhľadom na to, že na Michalský jarmok zavíta množstvo návštevníkov z iných miest, malo by to byť podujatie, ktoré reprezentuje Hlohovec v tom najlepšom svetle. Sprievodný program nie je výnimkou. Okrem pestrejšej programovej nádielky by mu prospelo aj obsadenie profesionálneho moderátora. Jarmočným návštevníkom by okrem burčiaku mohla pozdvihnúť náladu aj reprodukovaná hudba v uliciach, ktorá by dodala podujatiu tú správnu atmosféru. Produkcia domestikovaných peruánskych indiánov, predsa len vyznieva na takomto tradičnom podujatí „trochu“ netradične. 

Aj v tomto prípade zaiste platí, že každý prezentovaný názor je do veľkej miery odrazom subjektívneho postoja, nárokov a vkusu. Snáď stojí aspoň na zamyslenie, či niektoré z pripomienok, ktoré zazneli, neodrážajú do istej miery aj objektívnu realitu.