Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

26. september 2007

Lokálny klub rómskych žien Sereď

Rómske ženy pokračujú v tréningových kurzoch a v aktivačných prácach.

Lokálny klub rómskych žien Sereď vznikol v roku 2001, počas svojho pôsobenia na regionálnej úrovni zrealizoval niekoľko vzdelávacích a kultúrnych aktivít. Spolupracuje od roku 2004 s ÚPSVaR v Galante na národnom projekte V a – aktivačné práce, v ktorom zamestnáva na výkon aktivačných prác 60 uchádzačov o zamestnanie z radov Rómov a ne-Rómov.

Od roku 2001 realizuje kultúrne aktivity ako sú každoročné oslavy medzinárodného dňa detí, mikulášske večierky a letné výchovno-vzdelávacie tábory. Aktivity sú zamerané na sociálne znevýhodnené deti z trnavského regiónu. Od júna 2007 začal s realizáciou školiacich programov zameraných na komunikáciu a rozširovanie nových foriem práce. Prvý školiaci modul začal v júni 2007 v Štrbe, modulu sa zúčastnilo 15 rómskych žien. Ďaľšie dva moduly budú pokračovať v októbri a v decembri 2007.

OZ KRŽ Sereď realizáciu programov a aktivít financuje prevažne z dotácií, z príspevkov od sponzorov a z vlastných zdrojov. Trnavský samosprávny kraj v rámci výziev č. 2, 3 na predkladanie projektov, podporil výchovno-vzdelávací tábor a vzdelávacie kurzy 1% dotácie z celkových nákladov na aktivity.

V súvislosti s potenciálnymi možnosťami zvýšenia zamestnanosti predložil KRŽ Sereď projekt na Fond sociálneho rozvoja, ktorého hlavným cieľom bude kurz šitia a kurz počítačovej gramotnosti. Účastníkmi kurzov budú uchádzači z radou ÚPSVaR z Galantského okresu, najviac znevýhodnené skupiny: obyvatelia s nízkym vzdelaním a slabou pracovnou skúsenosťou. V prípade schválenia projektu, ktorý bude financovaný z Európskeho sociálneho fondu sa realizácia kurzov začne od januára 2008.