Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

31. august 2007

Zo školských lavíc

Sú hodnoty trvalé aj také, ktoré rýchle pominú.

Učitelia sa v škole spolu so svojimi žiakmi pokúšajú hľadať odpovede na tie prvé – na najdôležitejšie otázky v živote ľudí. Učia deti odlišovať dobro od zla. Učia ich milovať rodinu, rodisko, vlasť, život a Boha. Učiteľ sa slovom dotýka sŕdc svojich žiakov, pretože chce, aby z nich vyrástli múdri, citliví a hrdí ľudia. Učí ich abecedu života.

Ale v súčasnosti počuť z náruče detstva aj falošné tóny. Deti sa stávajú až príliš často obeťami drog, siekt, násilia v televízii či priamo na ulici. Rovnako aj nevhodné filmy a videohry ovplyvňujú život detí. A tak ich správanie je pričasto plné agresie a vulgárnosti. Učitelia vychovávajú žiakov tak, aby konali dobro. Ale dnes majú žiaci zo školských lavíc výhľad na celý svet, ktorý často ovládajú choré názory, násilie, peniaze či nevkusné reklamy.

A preto pred učiteľmi a rodičmi stojí veľmi ťažká úloha. Zasiať zrnká múdrosti, pravdy a citu do detských duší. Starať sa o ne, aby narástli a zosilneli... Aby zachránili budúcnosť detí pred falošnými lákadlami nezdravého sveta. Nie je to ľahké, pretože škola to nie je len zázračný svet hier, či rozprávok ... To nie sú len  športové víťazstvá. Sú to predovšetkým povinnosti a starosti. Sú to aj horšie známky, či slza, ktorá zabolí v kútiku oka, pretože kamaráti už nie sú kamarátmi. A sem – tam príde deň, keď je jednoducho všetko ťažké, no v záplave problémov, nie je nikto nablízku. Deti celým srdcom vnímajú, čo sa deje naokolo a teplo dlane, úsmev, dobré slovo rodičov, či iného blízkeho človeka, sú pre ne veľmi potrebné. Pomáhajú im, sú ich Severkou v chaose sveta. Dôležitou investíciou do budúcnosti našich detí sú vedomosti, ktoré ich budú sprevádzať počas celého života.