Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

24. august 2007

Skrytá krása v detailoch zo starého Hlohovca

Pozvánka na výstavu fotografií Antona Drímaja.

V dobe digitálnych technológií reklamné slogany renomovaných značiek hlásia, že fotografom sa môže stať doslova každý. Dnes je už pomaly vzácnosťou stretnúť človeka, ktorý úplne nepodľahol tomuto trendu. Čaro tmavej komory s vôňou vývojky a ustaľovača a s tým zvláštne krásnym napätím, ktoré sprevádza príchod každej novej fotografie na svet, dnes už pochopí len málokto. Citlivé oko dobrého fotografa však vie, že niektoré zábery na to, aby skutočne vynikli, jednoducho potrebujú niečo iné ako vysoko sofistikované moderné systémy garantujúce stopercentný výsledok. A vtedy sa k slovu opäť dostáva „starý dobrý kumšt“. Ten je síce pracnejší a zdĺhavejší, ale na jeho konci sa môže objaviť úplne nový a originálny pohľad aj na zdanlivo všednú realitu.

Vo výstavnej sieni Vlastivedného múzea na Rázusovej ulici sa po prvýkrát so svojou fotografickou tvorbou predstavuje širšej verejnosti Anton Drímaj. Tento druh umenia, ktorému sa venuje vo svojom voľnom čase, mu učaroval pred štyrmi rokmi. Žánrovo inklinuje k inscenovanej fotografii, ktorá mu ponúka veľké spektrum výrazových možností. Pri hľadaní zaujímavých námetov ho fascinuje aj samotný proces vzniku fotografií klasickou cestou: „V prvom rade je to dobrý pocit z  ručnej práce pri ich vytváraní, od počiatočného snímania na film, jeho ďalšieho spracovania, zväčšovania na papier a vôbec celej tej práce okolo. Neustále ma priťahuje to neopakovateľné čaro klasickej fotografie, tie pocity očakávania, prekvapenia a snáď aj radosti, keď sa na papieri v miske s vývojkou začína objavovať obraz.“

Debutová výstava Antona Drímaja pod názvom „Skrytá krása v detailoch zo starého Hlohovca“ ponúka návštevníkovi súbor viac než tridsiatich čiernobielych fotografií, ktoré vznikli  v uliciach nášho mesta. Je to tak trochu nostalgická pocta starým, takmer zabudnutým remeslám, prežívajúcim v tieni modernej súčasnosti: „Vo svojich fotografiách som sa snažil zachytiť reálnu podobu dodnes jestvujúcich zaujímavých prvkov architektúry tzv. starého Hlohovca. Divákovi poskytnú detailný pohľad na rezbárske, kováčske, štukatérske či klampiarske prvky, vytvorené zručnosťou a umom starých majstrov na bránach, bránkach, dverách, oknách či fasádach meštianskych domov roztrúsených v našom meste. Tie sa žiaľ, zásluhou neumných prestavieb, ale aj vandalizmom neprestajne vytrácajú z tohto sveta.“ – charakterizuje svoju výstavu samotný autor.

Čiernobiely kolorit fotografií dodáva jednotlivým záberom archaický nádych dávnych čias a zároveň podčiarkuje pôvab samotného tvaru a materiálu zobrazovaného detailu. Možno si pri týchto fotografiách mnohí uvedomíme, ako málo v hektike pragmatického dneška vnímame a preciťujeme aj zdanlivo skrytú a pominuteľnú krásu vôkol nás. 

Výstavu fotografií Antona Drímaja môžete navštíviť vo Výstavných priestoroch Vlastivedného múzea na Rázusovej ulici od 28. augusta do 29. septembra tohto roku. Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok, 28. augusta o 15:00 hod.  

Galéria k článku