Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

14. december 2006

V tieni najvyšších veľhôr sveta

Pozývame vás na výstavu cestovateľa, fotografa - Stanislava Tomku, ktorého inšpirovali Himaláje.

Sú miesta na modrej planéte, ktoré neustále vzbudzujú priam posvätný obdiv a veľkú pokoru. Človek sa len ticho skláňa pred tou majestátnou krásou, ktorú na mape sveta namaľovala sama matka príroda. Tam, akoby sa čas zastavil. Doslova sa utopil v nekonečnom priestore,  mohutných štítov, hlbokých údolí a vyprahnutých planín. Niekto v nich objavuje neopakovateľnú nádheru, iný výzvu siahnuť za hranice svojich možností a sú aj takí, ktorí v nich našli vlastnú smrť. Podmanivé a nebezpečné. Aj takú podobu totiž môže mať najvyššie pohorie sveta. 

Cestovateľ a fotograf  - Stanislav Tomka považuje Himaláje, spolu so Škandináviou a Islandom, za jedno z najkrajších miest, ktoré kedy navštívil. Širšej verejnosti sa tento svetobežník  predstavuje v priestoroch výstavnej siene Vlastivedného múzea na Rázusovej ulici po prvý raz. Pred niekoľkými rokmi sa rozhodol spojiť svoju cestovateľskú vášeň s fotografovaním. Výsledok jeho snaženia je výstava podmanivých postrehov krajiny a kultúry, ktorá nesie názov „Magické Himaláje“.

Pred nami sa zrazu otvára pestrý svet plný tvarov a farieb. Objektív fotografa poníma krajinu s nesmiernym citom pre kompozíciu v odvekej hre svetla a tieňa so zmyslom pre celok aj detail. Tomkove zábery nie sú len plochým dokumentom priestoru, ktorý je už sám o sebe inšpiráciou. To, čo oslovuje diváka je aj nálada a zvláštna atmosféra, ktorá tieto obrázky posúva ďalej. V tieni najvyšších veľhôr sveta žijú chudobní, ale šťastní ľudia v posvätnom zväzku s prírodou. Nosiči, šerpovia, či hinduistickí pútnici ilustrujú tento svet aj pohľadom fotografa – pozorovateľa, ktorý ich vníma ako čisté portréty ľudí, ktorých ešte nestačila zmiasť pomýlená hierarchia nášho sveta. Tam ďaleko pod Mount Everestom, vrchom Makalu a Lhotse, je iný svet. Tam v pokore majestátnej prírody ešte prebýva človek, ktorý si ju dokáže vážiť. Hold tejto krajine vzdáva aj tvorba Stanislava Tomku.

Súčasťou expozície je aj výstava Dušana Harstiho –  „Očami fotografa“. Tento amatérsky umelec, ktorý žije v Šulekove, pochádza z Banskej Štiavnice. S týmto prekrásnym mestom je zviazaná aj podstatná časť jeho tvorby. Harsti rád fotí architektúru ako súčasť krajiny. V jeho tvorbe sa však objavujú aj obľúbené motívy fauny aj flóry, ktoré sú nevyčerpateľnou inšpiráciou.

Výstavy „Magické Himaláje“ a „Očami fotografa“ si v priestoroch výstavnej siene Vlastivedného múzea na Rázusovej ulici môžete prezrieť do 16. januára 2007.

Galéria k článku