Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

5. august 2007

Nevítaní podnájomníci II.

Zaujíma vás, ako pokračuje riešenie problému s netopiermi v panelových domoch?

Prednedávnom (4.7.2007) sme vás na stránkach Magazínu informovali o probléme, s ktorým už niekoľko rokov bojujú občania na Koperníkovej ulici a na ulici M. Bela v Hlohovci. O neželané „spestrenie“ ich života sa postarali netopiere.

Živočíchy, ktoré si v otvoroch týchto panelových domov našli svoje úkryty, znečisťujú trusom a močom murivo, okná a vyvesené prádlo. Zároveň znepríjemňujú život tunajších nájomníkov svojimi vletmi do bytov, či návštevami, cez bytové jadrá domov. Privolaní aktivisti zo Spoločnosti pre ochranu netopierov (SON) – Martin Ceľuch a Ivona Záhradníková pri svojej prvej návšteve (23.6.2007) urobili obhliadku strechy, lokalizovali úkryty netopierov a s pomocou zvukového detektoru identifikovali prítomné druhy. Okrem raniaka hrdzavého zistili aj prítomnosť večernice malej, ktorá mala v tom čase mláďatá. Práve z tohto dôvodu sa musel celý postup vysťahovania netopierov odložiť o niekoľko týždňov.

Dňa 16.7. tohto roku zavítali členovia SON do Hlohovca opäť. Na základe konštatovania tunajších nájomníkov z Koperníkovej ulice je zrejmé, že problém od našej poslednej návštevy na tejto adrese stále pretrváva. Aj vzhľadom na veľmi teplé júlové dni tu vídajú netopierov stále veľmi často. Martin opäť podrobne skúma obvod strechy panelového domu a pomocou špeciálneho periskopu sa snaží spozorovať netopierov priamo v ich úkrytoch. Vzhľadom na  to, že netopier je živočích, ktorý vedie nočný spôsob života je v denných hodinách v okolí strechy kľud. Na prítomnosť „nevítaných podnájomníkov“ zdanlivo upozorňuje iba trus na stenách. Ultrazvukový detektor a spomínaný periskop však potvrdzujú, že v niekoľkých otvoroch, priamo pod povrchom strechy je čulý pohyb a ruch.

Po pár minútach sa Martinovi podarí odchytiť samičku niekoľko centimetrov veľkého netopiera. Krehký bezbranný živočích v našich rukách váži okolo šesť gramov. Presnejšie identifikovať tento druh je možné na základe odborného dekódovania jeho zvukových prejavov a vnútornej kresby štruktúry roztiahnutých krídel. V tomto prípade ide skutočne o večernicu malú, ktorej výskyt Martin s Ivonou predpokladali už pri svojej prvej návšteve. Po dôkladnom preskúmaní vypúšťame netopiera do korún neďalekých stromov, kde si určite nájde bezpečné útočisko, pokiaľ sa zotmie.

Martin s Ivonou sa rozhodli nainštalovať priamo na objavených úkrytoch fólie. Tie netopierom  umožnia bez problémov opustiť dané miesto, ale zároveň im znemožnia cestu späť. Ide o zaužívaný a osvedčený postup. Použitý materiál je dostatočne jemný na to, aby si netopiere pri kontakte s ním neublížili. Členovia SON inštalujú fólie aj pri predpokladaných úkrytoch týchto živočíchov v panelovom dome na ulici M. Bela. Prítomnosť netopierov na tejto adrese sme si potvrdili aj pri večernej obhliadke v ten istý deň. Za pomerne krátky čas vyletelo spod pripevnenej fólie asi desať týchto živočíchov. Predpokladané miesto úkrytu, priamo v blízkosti vetracej šachty, lokalizovali členovia SON správne.

Krátko po návšteve Martina Ceľucha a Ivony Záhradníkovej dostávame informácie aj od nájomníkov panelového domu na Koperníkovej ulici. Aj oni spozorovali nočné výlety netopierov, ktorým návrat späť znemožnila nainštalovaná fólia. Potom, ako netopiere opustia svoje pôvodné úkryty sa fólia odstráni a otvory sa utesnia. Celý proces vysťahovania netopierov však nie je taký jednoduchý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Často sa stáva, že tieto živočíchy si veľmi rýchlo nájdu iný úkryt v blízkosti pôvodného a celý postup sa tak musí zopakovať, až pokým živočíchy definitívne neopustia budovu. Problém spôsobujú najmä niektoré druhy menších rozmerov. Napríklad večernica malá si dokáže nájsť nové útočisko aj v minimálnych otvoroch a štrbinách v murive. Členovia SON však veria, že v dohľadnom čase sa im aj tu podarí s problémom úspešne vysporiadať. O ich skúsenostiach svedčí aj mnoho vyriešených prípadov v rámci celého Slovenska.

Človek by nemal s prírodou bojovať. Mal by sa snažiť pochopiť ju  a rešpektovať. Pri neodborných zákrokoch už zbytočne zahynulo mnoho bezbranných tvorov – jednoducho prekážali. Spoločnosť pre ochranu netopierov robí všetko pre to, aby takýchto prípadov bolo čoraz menej. Svoju činnosť nezameriava len na osvetu a výskum. Predovšetkým sa snaží podať pomocnú ruku. Pre spokojnosť ľudí, ale najmä preto, aby sa raz z netopiera nestal iba ďalší ohrozený živočíšny druh.

Galéria k článku